Filmåret 2007 er snart ved veis ende. Og som alltid når et år går mot slutten, dukker listene opp – til glede for statistikkfans og quiz-spørsmål-lagere og deltakere. Her får du den med de mest sette filmene i år.

10 mest sette

  • «Harry Potter og Føniksordenen» (21 uker) 558.462

  • «Pirates of the Carribean» (22 uker) 551.322

  • «Shrek den tredje» (14 uker) 482.185

  • «The Simpsons movie» (19 uker) 390.485

  • «Rottatouille» (10 uker) 380.030

  • «Olsenbanden jr og sølvgruvens hemmelighet» (35 uker) 297.508

  • «Die hard 4.0» (20 uker) 293.729

  • «Spiderman 3» (15 uker) 266.081

  • «Mr Beans ferie» (24 uker) 242.499

  • «Elias og kongeskipet» (35 uker) 233.955

Harry vant kampen

Sandrew metronome hadde på forhånd håpet at «Harry Potter og Føniksordenen» skulle bli den mest sette filmen i Norge i 2007. De fikk som de ønsket, men det var bare så vidt. Med bare noen tusen publikummere mer, slo trollerigutten «Pirates of the Caribbean».

— Vi er veldig fornøyd med Harry Potter. Husk at dette er film nummer fem, og den holder seg bra! sier markedsdirektør Line Andersen hos distributøren Sandrew metronome i Oslo.

Det som gledet mest i år hos dem, var likevel ikke Harry Potter. Det var en annen ungdomsfilm.

— Oppturen var «Switch». Den nærmer seg nå 200.000 i besøkstall, forteller Line Andersen.

En stor skuffelse

Skuffelser er også en del av filmåret, og for Sandrew metronome var det «Persepolis»

— Det er en morsom, rørende og viktig film og med iherdig innsats fra markedsavdelingen tross et lite budsjett og strålende kritikker, hadde denne filmen fortjent et mye større publikum, mener Line Andersen.

Hun sier at 2008 blir et mye større filmår enn 2007. De har store forventninger til følgende filmer: «Kautokeino-opprøret»,«Mannen som elsket Yngve», «Drageløperen», «Sweeney Todd», «Dark Knight» (Batman), «Where the wild things are» og ikke minst «Harry Potter og halvblodsprinsen».

Pirater som nummer to

Presseansvarlig Cathrine Kanck-Vårdal hos Buena vista international sier at det ikke var uventet at Harry Potter slo deres egen piratfilm.

-Disse to filmene har vært jevnstore tidligere, så det er ikke så uventet at Harry Potter slo Pirates marginalt, men selvsagt ville vi foretrukket at det var vår film som lå på topp.

De er alt i alt fornøyd med filmåret, og årets opptur er en komedie.

— Det har vært mange morsomme filmer å jobbe med i året som har gått. Når vi nå distribuerer film fra både Sony og Disney har vi et variert program, fra de smale til blockbusterne. Denne høsten har «Superbad» vært en stor opptur, en veldig morsom film å jobbe med. Den har fått ekstremt god mottakelse både fra presse, anmeldere og publikum, sier Cathrine Kanck-Vårdal.

Færre på kino

Nedturen i 2007 er antall folk som ikke strømmer til kinoene.

— Skuffelsen i år er nok nedgangen i kinopublikummet denne høsten. Det er en trend vi håper ikke fortsetter.

I 2008 har Buena vista flere filmer de ser frem til, flere av dem er oppfølgere.

— De som utpeker seg er den nye animasjonen fra Disney/Pixar «Wall-E», film nr. 2 i «Legenden om Narnia - Prins Caspian» og «James Bond 22», sier presseansvarlig Cathrine Kanck-Vårdal.