KRISTIANSAND: — Vi har vært åpne og ærlige hele veien mot våre kreditorer, sier festivalsjef Daniel Nordgård i Quartfestivalen.

Selv om ikke Nordgård vil bekrefte det, kjenner Fædrelandsvennen til at Quart for få uker siden la inn bindende bud på Metallica på cirka 10 millioner kroner. Og før det igjen skal et bud på 3-4 millioner kroner for Rage Against the Machine ha vært inne.

Dette er frisk budgivning sett i lys av at Quart 2007 hadde et bookingbudsjett på 14.552.750,- kroner.

Enda friskere blir det når man tar i betraktning at budet ble gitt før festivalen onsdag denne uken ble reddet fra konkurs av bystyret. Med andre ord har festivalen budt penger de strengt tatt ikke har.

Samtidig skjedde bystyrevedtaket under forutsetning av at festivalen ville være ferdig hvis ikke gjelda på 1,7 millioner kroner ble sanert.

  • Etter det styreleder Olsen sa til meg, ville festivalen gått til skifteretten hvis ikke bystyret etterga lånet (på 1,7 millioner kroner, red.anm.), sier rådmann Tor Sommerset.

Benekter plan B

Med så høye bud er det nærliggende å tenke at festivalen har hatt en plan B i bakhånd selv om bystyret fikk høre at kroken så godt som var festet i døra. Men både styreleder Olsen og festivalsjef Nordgård benekter dette. De skal derimot ha satset alt på at gjelda ville bli sanert i bystyret sist onsdag. Her vedtok et knapt flertall å ettergi 1,7 millioner kroner i kommunal gjeld da de fikk høre at festivalen ellers ville gått konkurs. Dette utløste samtidig ettergivelse av 2,5 millioner i lån samt 2 millioner kroner i tilskudd fra Cultiva, i tillegg til at KNAS ga 2 millioner kroner i tilskudd.

  • Vi har basert arbeidet på de signalene vi har fått fra kreditorene våre. Det er også enkelte ting vi har utsatt å jobbe med i påvente av bystyrets vedtak, det gjelder for eksempel arbeidet med å inngå konkrete avtaler med næringslivet, sier Olsen.

  • Dette med Metallica har jeg overhodet ingen kommentar til. Men at vi har lagt inn bud på en rekke band er klart. Det er nå vi har måttet gjøre det dersom vi overhodet vil ha noen festival neste år, sier festivalsjef Nordgård.

Trenger mer penger

Uansett hvem som spiller til neste år, har Quart mange penger igjen å stable på beina. Selv etter gjeldssaneringen ved Cultiva, KNAS og bystyret, står festivalen fremdeles bare med 600.000,- kroner i egenkapital.

Kostnadene ved årets festival var til kontrast på rekordstore 39 millioner kroner.

Styreleder Steinar Olsen bestrider likevel at Quartfestivalen dermed er avhengig av hjelp fra «rike onkler».

  • Vi har aldri stått sterkere enn nå, og festivalen har også inntekter på andre tidspunkter enn under selve avviklingen. Det er ikke slik at vi trenger 15 millioner kroner i kapital selv om vi skulle ha et bookingbudsjett tilsvarende dette, sier Olsen.

— Hva ville skjedd dersom Quart ikke hadde blitt reddet av bystyret?

  • Det trenger vi ikke spekulere i nå.

- Du sa selv til rådmannen at det ville betydd skifteretten?

  • Ja, det er riktig at vi ikke da hadde hatt noe ansvarlig driftsgrunnlag, sier Olsen.

Festivalsjef Nordgård svarer slik på det samme spørsmålet:

  • Eventuelt hadde vi gått ad undas, eller vi ville måttet kaste oss rundt.

- Betyr det at dere likevel hadde en plan B som alternativ til konkurs?

  • Jeg vil tippe at Quart er en type merkevare som flere kunne tenkes å kjøpe opp. Men dette har aldri vært noen strategi fra vår side. Vi har vært tydelige mot kreditorene under hele prosessen. Det gjelder for eksempel i forhold til ordfører og rådmann, sier festivalsjefen.

Ikke informert om bud

Ordfører Per Sigurd Sørensen eller rådmann Tor Sommerseth har imidlertid ikke vært informert om Quartfestivalens konkrete bud.

  • Det kan jeg ikke si at jeg har hørt om. Det jeg har fått vite, er at de har jobbet hardt for å forberede festivalen. Jeg kjenner for lite til dette med booking til at jeg kan si noe mer om dette. Jeg må bare gå ut fra at styret i Quart vet hva de gjør, sier Sørensen.

  • Jeg har ikke fått noen henvendelser fra Quartfestivalen angående bud, sier rådmann Sommerseth. Han vil ikke kommentere saken utover dette.

  • Bystyret har vært kjent med at vi har lagt inn bud. Det må de jo ha vært siden vi offentliggjorde band allerede før møtet hvor de sanerte gjelda vår, fremholder styreleder Olsen.

For øvrig ble det etter sigende ikke noe av Metallica. Bandet avslutter sin Europa-turne i midten av juni og drar hjem til USA.