LILONGWE: Menneskerettsgruppene hevdet før helgen at regjeringen i Malawi krenket landets lover, da den lot Madonna og hennes mann Guy Ritchie hente 13 måneder gamle David Banda hjem til seg i London. Dette er et nymotens utslag av gammeldags imperialisme, blir det sagt.

Men Davids far er ikke enig.

– Jeg samtykket av hele mitt hjerte da Madonna ville ta gutten til seg for at hun skulle fostre ham opp og gi ham et bedre liv, og jeg frykter at noen nå vil ta fra ham denne sjansen, sier Yohane Banda til nyhetsbyrået AFP.

– Han bør bli – Jeg er ikke enig i det disse menneskerettsgruppene gjør, for hvor var de da Madonna kom til Malawi for å få i stand en adopsjon? Jeg vil at David skal bli hos Madonna, fortsetter Banda, som er overrasket over at en malawisk domstol har sagt at den vil behandle saken.

En allianse av 67 menneskerettsorganisasjoner har gått til domstolen i Malawis hovedstad Lilongwe og sagt at den vil reise sak med krav om å få adopsjonen underkjent. Dommeren mottok dem med velvilje, forteller alliansens talsmann Justin Dzodzi.

– Menneskerettsgruppene er blitt bedt om å utarbeide flere juridiske argumenter. Vi for vår del har allerede lagt fram vårt materiale, sa Madonnas advokat Allan Chinula etter et rettsmøte sist fredag som ble ledet av ingen ringere enn Malawis riksadvokat Jane Ansah.

Hastesak Vanligvis tar det 18 måneder før en adopsjonssøknad er ferdigbehandlet i Malawi. Madonna fikk sin søknad behandlet som hastesak etter å ha tilbrakt en uke i landet sørøst i Afrika, dit hun var kommet for å inspisere et prosjekt for aidsbekjempelse som hun finansierer.

Mange malawiere tror David Banda kan få det godt hos Madonna, men spør seg hvorfor hun fikk ordnet på noen dager det andre må bruke halvannet år på. Svaret er selvfølgelig at det er mulig fordi Madonna er den hun er.

I dette perspektivet framstår hun som en representant for de gamle dagers hvite mann. Slik hvite menn gjorde i kolonitiden, reiser denne hvite kvinnen fra det rike nord til det fattige sør og henter med seg det hun vil ha, blir det sagt.