SETESDALEN: — Her på Ose Countryfestival kommer skapcowboyene frem. Det er de som ikke tør å kjøpe seg cowboyutstyr hjemme. Men når de kommer hit til Ose blir det både boots og hatt, og så er det gjort, smiler Gunnar Thommesen, en av arrangørene bak helgas Ose Countryfestival, som arrangeres for fjerde år på rad.

Thommesen ønsker countryfans, både i og utenfor skapet, velkommen til festivalens åpning på torsdag, og frister i tillegg med årets nyskapning:

— I år kan publikum på countryfestivalen handle med en eksklusiv Osedollar, sier han

Hundre prosent cowboy

Seddelpressen er allerede i gang med å trykke «Osedollaren», med bilde av festivalens egen sheriff, Lucky Ose. Men pengeseddelen er langt fra det eneste festivalen tilbyr de tilreisende.

Med budsjetterte to millioner og en total stab på nærmere hundre, har Ose skapt et aldri så lite countryunivers i Setesdalen. Countrymarked, country-cruise og country-idolkonkurranse venter publikum, og ildsjelen William Viki skal være sheriff:

— Det viktigste er at folk har det moro. Men de må oppføre seg, sier Viki, alias Lucky Ose, kledt i mørke skinnboots, cowboyhatt og med Setesdalsbeltet rundt livet.

Musikk i sentrum

Til helgen får Viki eget kontor og fengsel i Oses countryverden, der hovedrollen naturlig nok er countrymusikken:

— I år har vi fått til et godt og variert musikalsk program. Vi har superstjerner, tradisjonell musikk og norske artister. I tillegg opptrer flere lokale musikerne fra Setesdalen, sier Gunnar Thommesen, og mener det er viktig at festivalen kan gi lokale helter en mulighet.

Thommesen er selv kjent som countryartisten G. Thomas, og skal entre samme scene som verdenskjente Pam Tillis. Rykke i countryfoten skal også John Beland og Larry Patton, som blant annet har jobbet med Dolly Parton.

— Jeg gleder meg likevel mest til tequilaguttene, sier Thommesen, og sikter til bandet Los Pacaminos, seks viltre cowboyer med popartisten Paul Young i ledelsen.

Fyll og fanteri

Selv om det bare er fjerde året på rad at festivalen arrangeres i Ose går røttene langt tilbake. Første gang med countryfest var allerede i 1983, og da ble det rene Ville Vesten i Setesdalen:

— Vi trodde det kom noen hundre, men plutselig sto det 10.000 på området. Det var kaos og fyll, sier Thommesen, som har vært med på countryfestivalen fra starten av.

Han forteller at området var så rasert at de måtte flytte festivalen året etter. Men nå er countryfestivalen tilbake i gamle trakter.

— Det er ikke like mye fyll og bråk nå. Vi merker at folk er her for musikken, sier Thommesen, og håper på nærmere 6000 publikummere i løpet av festivalens tre dager.