I en epost til styret i Spellemann AS begrunner Susanne Sundfør dette med at en slik nominasjon ikke er mulig i forhold til hennes personlige holdninger, og at hun ønsker at ethvert samfunn skal ha en tilnærmelse og forhold til kunst som ikke innebærer et kjønnsperspektiv. Sundfør presiserer imidlertid at hun er takknemlig over anerkjennelsen ved å bli nominert, og at denne saken ikke gjelder de to andre nominasjonene i kategoriene «Årets tekstforfatter» og «Årets populærkomponist».

Flere sørlendinger Spellemanns-nominert

I forbindelse med Spellemannprisen 2007 gikk Susanne Sundfør og Ane Brun ut og kritiserte at det fantes en egen kategori for «kvinnelige artist». Sundfør mottok prisen, men fikk etterpå mest oppmerksomhet for takketalen, der hun uttrykte følgende: «Jeg er først og fremst artist – og ikke først og fremst kvinne».

Se talen (cirka 2 minutter ut i innslaget) fra TV 2s sending her:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Vi synes det er synd at Susanne Sundfør velger å trekke seg fra nominasjonen. Det ligger imidlertid ingen dramatikk i dette og vi respekterer naturligvis avgjørelsen — ingen skal bli nominert eller motta pris mot sin vilje, uttaler Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS, i en pressemelding.

Spellemann baserer sine nominasjoner på påmeldte album i de enkelte kategoreiene. Det vil etter dette kun være tre nominerte i kategorien «Årets kvinnelige artist» i år. Disse er Christel Alsos, Ida Maria og Ingrid Olava.