SORT OG HVITT: I hovedsak er bildene i utstillingen i sort/hvitt, noe Thorsen er veldig glad i å bruke. De sterke og klare kontrastene kommer fram ved hjelp av digitalt mørkerom, pigmentbasert blekk og print på bomullspapir. Foto: Tore André Baardsen
HØSTHUS: Tåke er et egnet virkemiddel for å få til stemningen fotografen har klart å fange. Foto: Jon-Petter Thorsen
GRAFISKE LINJER: Thorsen byr på flere bilder av omvendte båter, hvor baugen står opp som et spir og komposisjonen har klare grafiske linjer. Foto: Jon-Petter Thorsen

KRISTIANSAND: Fotografiene i utstillingen "Utenom sesong" er tatt i og rundt Kristiansand, i hovedsak utenom sommerukene og derav tittelen. Men det finnes også en avdeling med "feriebilder", av den litt kjipe sorten vel å merke. Den gamle campingvogna, det tomme badebassenget, toalettet på feriestedet hvor tiden har stått stille de siste 25 årene. Jon-Petter Thorsen har fanget dette med kamera. Og nå viser han det fram for første gang i en egen separatutstilling.

— Jeg er nok en litt "off-season" person selv. Jeg liker det rolige, stille og å kunne trekke meg tilbake. Jeg prøver å bygge en følelse av tilstedeværelse, gi noen assosiasjoner til betrakteren i bildene og skape en følelse av tid. Jeg ser jo nå, når de henger oppe, at det er en klar, rød tråd i det jeg driver med, forklarer fotografen.

Grafiske former

Til daglig jobber Thorsen som fotograf i Aptum kommunikasjon, med oppdrag for klienter og med helt andre rammer enn når han fotograferer privat. Bildene i utstillingen "Utenom sesong", som vil henge i lokalene til galleri Haavik i Skippergata fram til 24. november, er milevis fra fargesprakende annonsebilder og tar publikum med inn i en mye roligere og nedtonet atmosfære.

UTENOM SESONG: Bildet er tatt rett ved Varoddbrua og viser et skjær i sjøen, en gråværsdag med blikkstille vann. Foto: Jon-Petter Thorsen

Motivene har ofte grafiske former, noe han stadig er på jakt etter. Thorsen sier selv at han ofte ser på ting rundt seg som grafiske former. Han har aldri hatt en egen separatutstilling før, men ble overtalt av gallerieier Harald Haavik for et år siden. Nå er 39 bilder hengt på plass på veggene. I løpet av et døgn går det ganske mange bilder gjennom hodet hans, siden han både har det som jobb og fritidssyssel.— Før ble jeg frustrert når jeg ikke fant motiver, men nå slapper jeg mer av og vet at motivene dukker opp til slutt uansett. Jeg håper at dette også er nyttig i forhold til jobb. For meg er foto blitt et fint sted å være, og derfor holder jeg også på med det på fritida, sier han.

SORT OG HVITT: I hovedsak er bildene i utstillingen i sort/hvitt, noe Thorsen er veldig glad i å bruke. De sterke og klare kontrastene kommer fram ved hjelp av digitalt mørkerom, pigmentbasert blekk og print på bomullspapir. Foto: Tore André Baardsen

Flere tema"Utenfor sesong" er en utstilling med mange elementer. Fra grafiske utsnitt av rådhuskvartalet under ombyggingsprosessen, via stemningsfulle skjær i tåkeheimen og til humoristiske foto tatt på ferie med tematikken "hvorfor er det kjipt på ferie?".

Jon-Petter Thorsen har tidligere vært med på gruppeutstillinger på Søgne gamle prestegård, stilt ut bilder fra det gamle Verftet i Søgne fra de siste arbeidsdagene der ute før driften opphørte etter 99 års drift og deltatt på Sørlandsutstillingen flere ganger.