KRISTIANSAND: – Jeg var veldig overrasket da vi kom videre i konkurransen. Det viser bare at mange har stemt på oss, sier Tony Natali (17).

Sammen med Sondre Veel (17) utgjør han rapduoen Lyrisk Visdom som kun har holdt på siden nyttår. Nå er de en av 12 finalister i Rapvalg 2011, en landsdekkende internettbasert rap/musikkonkurranse som ønsker å nå ut til unge mennesker.

Gjennom musikk ønsker de å gjøre unge mer samfunnsbevisste og engasjerte i kommunevalget og øke stemmedeltakelsen.

For å være med i konkurransen måtte guttene skrive en tekst om et samfunnsrelatert eller politisk tema som de brenner for. Da valgte de det omstridte datalagringsdirektivet.

Håper på støtte

– Vi er veldig engasjert i det og føler at det krenker menneskerettighetene. Det er frekt å overvåke oss vanlige borgere til alle døgnets tider, sier Sondre Veel.

– Ja, det er Høyre og Ap som vil innføre den loven og jeg har ikke noe i mot de partiene, men er imot datalagringsdirektivet, sier Tony Natali.

Finalen i Rapvalg 2011 skjer på utestedet Blå i Oslo 8. september. Fram til da kan folk stemme på finalistene. Lyrisk Visdom er de eneste representantene fra Sørlandet og de håper folk vil støtte dem.

– Vi oppfordrer folk til å stemme og håper å ha hele Sørlandet i ryggen. Også garanterer vi at vi til gjengjeld vil engasjere oss i byens rapmiljø hvis vi vinner, sier Natali.

Tekster med mening

De to guttene er til daglig elever ved Tangen videregående skole hvor Sondre utdanner seg til tømrer og Tony til kokk. På fritiden rapper de sammen og har allerede mellom 15 og 20 tekster liggende. For dem er det viktig å komme med et budskap og rappe om positive ting.

– Altfor mange har tekster om stjeling og raske biler. Vi synes det er gøyere å lage låter med en visjon, sier Sondre.

17-åringene sier de har fått mye hjelp og støtte fra det uavhengige, Kristiansandsbaserte plateselskapet G’Bless Records etter at de valgte å satse for fullt på musikken ved nyttår.

Vil lage album

– G’Bless har inspirert oss veldig. De har tatt oss med på konserter og vi har hengt opp plakater for dem. Vi fikk også spille på en releasekonsert de hadde, sier guttene.

Nå er drømmen deres å spille inn et helt album, men til det trengs det penger.

– Hva synes dere om Rapvalg da?

– Det er veldig bra for å få ungdom mer interessert i politikk og musikk. Siden det startet i 2009 har det stadig fått mer oppmerksomhet og premien har blitt større. Jeg håper de fortsetter med denne konkurransen, sier Sondre Veel.