KRISTIANSAND: — Denne innstillingen til vedtak er kaldere enn en januardag. Det blir ikke Palmesus neste år dersom dette går gjennom, sier festivalsjef Jesper Krumm.

Palmesus ble i sommer arrangert for tredje gang på Bystranda med navn som Dandy Warhols, Kelis og Veronica Maggio på plakaten. Festivalen har nå søkt om tre års permanent leie av arealene på Bystranda, og torsdag skal byutviklingsstyret avgjøre dens videre fremtid. Parkvesenets innstilling til vedtak gjør imidlertid svært lite for feststemningen i festivalledelsen.

Bevæpnet med en ny veileder fra Helsedirektoratet om anbefalte støygrenser, ønsker nemlig parkvesenet å forvise festivalen til Tangenparken, i tryggere avstand fra boligområdet nær Bystranda. Her skal de også forpliktes til å overholde støygrensene som er angitt i veilederen. Palmesus og kommuneadministrasjonen er fullstendig uenige i hvordan Helsedirektoratets veiledning skal tolkes, og hvor mye skjønn det skal være mulig å bruke.

Må prøves politisk

— Dette er en streng veileder, med helt klart definerte og strenge grenseverdier for støy. Det står også tydelig at kommunen forutsettes i sin myndighetsutøvelse å etterleve lover og forskrifter som er gitt i den. Det er viktig å forstå administrasjonens rolle i dette. Vi har drøftet dette med miljørettet helsevern og kommunelegen og kommet fram til at dette er riktig kommunal forvaltningspraksis. Men det har tidligere vært vedtatt politisk at Palmesus skal arrangeres, og nå er det naturlig at dette prøves politisk igjen, sier saksbehandler Helmer Espeland i parkvesenet.

Helsedirektoratets vurdering

Helsedirektoratets seniorrådgiver Finn Martinsen bidrar med tolkning av veiledningen han selv har vært med å utarbeide:

— Mange kommuner har manglet egne retningslinjer for støybegrensninger for musikk, og dette har vært etterlyst fra flere. Vi lagde veilederen blant annet med tanke på å beskytte omkringliggende boliger hvor beboerne ikke har noe ønske om å høre konserter som arrangeres. De bør være hovedhensynet, og særlig når de ligger på steder hvor det er gjentatt konsertvirksomhet gjennom året, sier Martinsen.

— Politikerne har bestemt at det skal tillates et slikt arrangement på dette stedet i året. Det betyr to dager med konserter.

— Det var ikke mye. Da ville jeg vurdert å bruke skjønn dersom det ikke var ekstra høyt lydnivå. Blant annet kan man vise hensyn ved å varsle naboene grundig og i god tid. Dette er ikke absolutte grenser, og en veileder er en veileder, sier Martinsen.

Les mer om denne saken i morgendagens utgave av Fædrelandsvennen.