KRISTIANSAND : Fargeglade, usignerte malerier lener seg mot veggen, og i pappkasser ligger byens gamle skolemestre avfotografert og sirlig innrammet. Noen keramikkboller har selskap med hyggelige hilsener fra Kristiansands vennskapsbyer, og en liten løve av tre ligger ensom på gulvet. Der ligger også det stolte bevis på at den nasjonale idrettsstreiken under krigen startet på Vindmølla i Kristiansand 27. november 1940.

TEATRAL: "Danseren" av Henrik Finne, som laget fasaden på Agder Teater, er blant kunstverkene. Foto: Lars Hoen

Alt dette er dekorasjoner som ble pakket da bort da 250 kommuneansatte i fjor vår forlot det gamle rådhuskvartalet som nå er revet – og som snart blir erstattet av et flunkende nytt.Men det er også gjenstander byens politikere ønsker inn i den samlede helhetsplan for utsmykning av det nye rådhuset. Og det skal de få:

— Kunstutvalget vil være behjelpelig med å relokalisere den kunsten som finnes på en ordentlig måte, sier rådgiver Pål Karsten Kristensen ved Kulturdirektørens kontor.

SPINNERSKE: "Ennu spinnes på Kreta" heter teppet vevd av Nina Gjestland. Foto: Lars Hoen

Til formannskapetKristensen er også kommunens brukerrepresentant i kunstutvalget for rådhuset, et utvalg som nylig avleverte en plan som ordfører Arvid Grundekjøn (H) fant visse mangler ved.

Han etterlyste deltakelse fra lokale kunstnere, mer bruk av figurativ kunst, og en oversikt over hva som allerede finnes av kommunal kunst. 28. august fikk han et enstemmig kommunalutvalg med seg på å be om at en helhetsplan legges fram for formannskapet 26. september.

MØBLER: En stol, en stemmeurne og et lotterihjul er blant gjenstandene som skal vurderes for ny fremtid i rådhuset. Foto: Lars Hoen

I den planen vil også disse 298 gjenstandene som er lagret i et nokså nedslitt lokale i sentrum være med.— Verkene har vel mer lokal kunsthistorisk verdi enn pengeverdi, antar Pål Karsten Kristensen. Likevel ber han om at lagringsstedet holdes hemmelig. Man kan jo aldri vite.

Blant diplomer, kopierte trykk og store mengder fotografier, finnes også eksempelvis et fargetresnitt signert Henrik Finne, mannen som laget fasaden på det rivningstruede Agder Teater. Et teppe av Nina Gjestland ligger også i en rull, og midt i en bildestabel står et maleri signert P. Krohg. Om det er selveste Per Krohg er vanskelig å avgjøre på stående fot:

— Vi må sørge for å få en ordentlig kunstfaglig gjennomgang både av dette og det som er plassert i midleritidige lokaler, sier Kristensen.

Kunstfaglig bistand

DYRISK: En kopi av en løvefigur fra Vinje stavkirke. Foto: Lars Hoen

I tillegg til det som ligger lagret her, finnes det nemlig mange verk i de midlertidige kontorene de kommunalt ansatte nå disponerer. Også på skoler og i andre kommunale bygninger er det en hel del kunst.— Disse står på inventarlistene for hvert bygg, men det finnes ikke en samlet kunstoversikt. En slik ønsker vi også å utarbeide, sier Kristensen.

Når den bortstuede kunsten skal frem i lyset igjen, ønsker man ved kulturdirektørens kontor å få bistand fra en kunstfaglig konsulent til å lage en plan for hvilke gjenstander som kan få plass i det nye rådhuset. Kontorvegger blir det nemlig smått med ettersom de fleste skal sitte i landskap, og mange av veggene blir rene glassflater.

— Men det blir jo en del møterom, og det er ikke alt som trenger å henge på veggen, fastslår Pål Karsten Kristensen.

Og inntil videre ligger det meste på gulvet.