KRISTIANSAND – Du vet at de ser på, men du ser dem ikke. Det gir litt mer rom for å finne på sprell på scenen, sier Nikolai Eklund (17) og flirer.

De dem han snakker om er foreldre og besteforeldre som sitter foran dataen for å se livestreamingen (se faktaboks) av helgens Kjellerrock på Samsen. Der er Nikolai og resten av bandkompisene i Die Seventeen et av 30 band som opptrer i kveld og i morgen.

Alle konsertene streames live på fvn.no.

Leder av kulturavdelingen på Samsen, Hanne Sandtorv, synes samarbeidet mellom fvn.no og filmverkstedet på Samsen er veldig spennende.

En unik sjanse

– Vi tenkte at det var på tide å fornye oss litt. Siden 2004 har vi gitt ut en cd med alle konsertene, men cd-en tid er forbi. Det å livestreame alt på nett gir foreldre og andre interesserte en unik mulighet til å følge med hjemmefra samtidig som det gir bandene en flott mulighet til å promotere seg selv i ettertid, sier Sandtorv. Alle konsertene vil bli liggende på serveren til fvn.no i etterkant av helgens Kjellerrock. I tillegg vil alle bandene bli intervjuet før de går på scenen.

Nikolai og de andre guttene i Die Seventeen har spilt sammen i et drøyt år og gleder seg stort til å innta Bingen Scene på Samsen. At konserten med dem tas opp og blir liggende ute på nettet, synes de selvsagt er helt topp.

– For oss er det en unik sjanse til å promotere oss og vise hva vi står for. Vi er et band som lever for musikken og for å stå på scenen. Ingen jobb er for liten eller for stor for oss, sier trommis Simen Sandnes (17) som også spiller i tre andre band som skal opptre denne helgen. Die Seventeen deltok blant annet på UKM i februar og kom videre til fylkesfinalen. Nå har de laget sju-åtte låter og er inne i en produktiv fase.

Stor pågang

Ifølge Hanne Sandtorv har de aldri hatt større pågang av band som ønsker å spille på Kjellerrock. Flere band er på venteliste og hovedtyngden av dem som skal opptre er i alderen 15 til 20 år. Av de 30 bandene som skal opptre er ti fra Kristiansand og åtte fra Arendal. De resterende kommer fra Egersund i vest og til Oslo i øst. Sandtorv tror det er en fordel å la band fra hele landet få mulighet til å opptre på arrangementet.

– På den måten blir det kjent med hverandre, inspirerer hverandre og ordner spillejobber for hverandre i andre deler av landet, sier hun.

Dette nikker Nikolai og Simen samt bandkompisene Mathias Gunnufsen (16) og Nicolai Gill Johansen enige til.

– Ved å møte andre som spiller i band får vi kontakter og innspill fra folk som elsker det samme som vi gjør. Det er verdifullt, sier Nikolai Eklund.

Stiller med ballade

Alle bandene som går på scenen har 20 minutter til rådighet. Guttene i Die Seventeen – som beskriver musikken sin som hardrock med progressive elementer — skal spille tre låter totalt, inkludert en ballade som varer i nesten sju minutter.

– Jeg tror vi er de eneste som kommer med en ballade. Det er bra noen tar det hele litt ned, sier guttene i kristiansandsbandet.