KRISTIANSAND: Det ble klart da et enstemmig Cultiva-styre mandag vedtok at den lille hurtigarbeidende prosjektstøtteordningen igjen skal tre i funksjon. Det betyr at kulturtalenter mellom 18 og 35 år neste år skal kunne søke støtte på mellom 5000 og 30.000 kroner seks ganger i året. I tillegg blir det årlige tildelinger til idrettstalenter én gang i året.

— Dette er små beløp sett med våre øyne, men viktig for aktørene som skal bli morgendagens utøvere.

Slik ordla styreleder Ansgar Gabrielsen seg da stiftelsen for første gang i år diskuterte muligheten for å gjøre det den egentlig skal: gi penger til kunst-, kultur- og kunnskapsformål.

Cultiva ble i desember i fjor "lagt i møllpose" på grunn av katastrofal økonomi, og skal inntil videre ikke dele ut penger, men forsøke å investere sine 1,4 milliarder på en måte som gir størst mulig avkastning.

— Men selv en møllpose har en åpning som ikke er helt åpen eller helt lukket, sa Gabrielsen.

Motforestilling

Bare Jørgen Kristiansen (KrF) hadde motforestillinger mot å begynne å gi ut penger før bufferkapitalen er blitt større:

— Som økonom vil jeg si at vi bør komme i land med å bygge opp bufferkapital først. Men jeg har ikke noe voldsomt behov for å markere mitt syn ettersom jeg forstår at resten av styret går for dette. Og det er ingen tvil om at Cultiva Ekspress er bra, sa han – og støttet forslaget.

Også det ferske styremedlemmet Ingrid Stange, som møtte i Cultiva for første gang, støttet en gjenåpning:

— Min umiddelbare reaksjon er at dette bør man fortsette med. Å stoppe vil være et voldsomt tilbakeslag for Cultivas formål, sa Stange som til daglig er filantropisk rådgiver i investeringsselskapet Formuesforvaltning.

Grunnen til at Cultiva kan åpne pengekranen forsiktig igjen, er at årets økonomiske hestekur har begynt å gi resultater. Administrasjonen er slanket fra fem til én person, og en stadig større andel av pengene plasseres i aksjer.

Det har gjort at bufferkapitalen, som ved årsskiftet var på om lag 20 millioner kroner, nå har økt til nesten 60 millioner. Bufferkapitalen er pengene Cultiva trenger for å kunne tåle tap på investeringer, og målsetningen er en buffer på 200 millioner.

Øker risikoen

Det har vært antydet at det kan ta fem år å bygge den opp, men fortsetter dagens utvikling, kan stiftelsen tre i funksjon igjen før det har gått så lang tid.

— Heldigvis har utviklingen dette året vært fantastisk positiv, og det er årsaken til det hyggelige vedtaket vi kunne gjøre i dag. Gitt en fremskrivning av den utviklingen vi har hatt i 2012, vil det ikke ta fem år før vi kan være i drift igjen, men det er avhengig av at verden står oss bi, sier Ansgar Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

"Verden" er i dette tilfellet utviklingen i pengemarkedet, og styret har en uttalt målsetning om å plassere en større andel av de 1,4 milliardene i aksjer. Dette kan gi større gevinst, men øker også risikoen for tap. I år en aksjeandelen økt fra åtte prosent til 13, og styret ga mandag sin tilslutning til å foreta et hopp som innebærer at 18 prosent kan settes i aksjer.

Glede i kulturmiljøet

— En veldig gledelig nyhet, sier daglig leder Kjetil Nordhus i Sørf, kompetansesenteret for rytmisk musikk.

— Det er en utrolig bra ordning som kommer mange til gode, selv om det kanskje ikke er de store summene som deles ut. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra våre brukere om at ordningen har vært savnet. Det var synd Cultiva Ekspress ble lagt ned, og tilsvarende gledelig at de nå åpner igjen, sier han.

— Strålende! Nå ble jeg glad, sier prosjektleder Irene Gressli haugen i Norsk Forfattersentrum Sørlandet.

— Cultiva Ekspress betyr veldig mye for unge talenter her i byen, og for forfattersenteret er det viktig at prosjektstøtten får ulike kunstarter til blomstre.

— Supert, sier filmprodusent Kristian Mosvold.

— Cultiva Ekspress er en av de tingene Cultiva har lykkes med, og det har vist seg å være en riktig måte å bruke penger på. For folk i filmmiljøet har det stor betydning for de som er på vei opp. Selv om beløpene er små, er det nok til å dekke nødvendige utgifter.