I denne filmen tolker hun Purslane/Pursy.

Hun lever en forsoffen tilværelse, sammen med en like forsoffen fyr. Hun er i en gråsone til det komplett likegyldige, i ferd med å miste troen og håpet på seg selv og livet.

Hun får beskjed om at moren hennes, en tidligere bluessangerinne, er død i New Orleans. Hun har ikke hatt kontakt med henne på lenge.

Hun drar til morens hus og møter to menn som sier de er medeiere i morens hus: Bobby Long (John Travolta), en tidligere professor i litteratur, og hans tidligere stjerneelev, Lawson (Gabriel Macht).

To lett skakkjørte, alkoholtørste og litteraturelskende menn.

Møtet med de to får Purslane til å stoppe opp, tenke, for så å revurdere livet sitt, mulighetene og, unnskyld uttrykket, de alvorlige gledene.

Hun blir for alvor interessert i sin egen mor, hennes liv, karakter og talent.

Det er ingen tradisjonell trekant, dette her. Det er, foruten utviklingen i Purslane, en stemningstung, lavmælt og meget inntagende film om et ukonvensjonelt vennskap mellom tre vidt forskjellige mennesker, med stor aldersspredning.

Og på sitt nedtonende vis: En film som sier Ja til Livet.

Scarlett Johansson vet vi kan tolke slike roller sånn at du føler de har stjernestøv over seg. Langt større er gleden/overraskelsen over Travoltas detaljfine og formsikre spill her.

Filmen er tidvis meget litterær, i betydningen full av litterære sitater og — hentydninger.

For undertegnede, som elsker god litteratur, er dette elementet en stor, stor bonus.

Andre monne synes det helt motsatte...

Knut Holt

A Love Song for Bobby Long

USA 2005

Regi og manus: Shaninee Gabel

Skuespillere: Scarlett Johansson, John Travolta, Gabriel Macht