KRISTIANSAND: — Det er riktig. De pengene vi eventuelt får fra kommunen skal dekke gjeld for i år. Og da er vi blakke. For å komme i gang med arbeidet med festivalen neste år, trenger vi ideelt sett mellom tre og fem millioner kroner, sier daglig leder Asbjørn Uppstad til Fædrelandsvennens nettavis.

Dersom festivalen kan sitte med det Uppstad kaller en "solid kapitalbase" fra årsskiftet, vil det fjerne risikoen for at festivalen neste år behøver å gå canossagangen mellom offentlige etater og kreditorer for å ordne opp i økonomiske problemer. Da vil den ha en økonomisk buffer både til å ta seg av daglige utgifter og uforutsette problemer.

Rådmann Tor Sommerseth er klar over dette kapitalbehovet. I saken hvor han anbefaler bystyret å bevilge 3, 7 millioner kroner, skriver han "dette innebærer at en ny organisasjon allerede fra starten må tilføres en betydelig egenkapital."

— Overfor meg har festivalen antydet at den trenger inntil fem millioner kroner, sier Sommerseth.

— Hvordan skal de pengene skaffes til veie?

— Det vil avhenge av hva slags organisasjonsmodell som blir valgt for festivalen, sier Sommerseth.

Han understreker at det politisk oppnevnte styret som skal erstatte dagens festivalstyre, bare skal sitte midlertidig - inntil en ny organisasjonsmodell er valgt.

— Vi må jobbe i hurtigtogsfart for å finne en god modell, det er ikke lenge til årsskiftet, sier Uppstad.