Og la oss ta det rent dramaturgiske først: Hvordan det hele til slutt både løses opp og knyttes sammen, fungerer ryddig og klart. Vi får rede på hvordan Darth Vader ble Darth Vader, og hvordan Luke og Leia ble til. En kan ikke anføre logiske brister overfor dét.

Men: Det føles enkelt. Utfra den generelle tonen og substansen i dialogene venter en kanskje noe mer enn simpelt maktbegjær, svik, en viljesløs og fortvilet mor og en tvillingfødsel. Og enda mer svik.

I den siste bolken, som åpnet i 1999, er denne tredje og siste filmen desidert den reneste, den med sterkest marg og mest tyngde. Deler av nettopp dét ligger selvfølgelig i det faktum at alt sluttføres her.

Men herregud og for all del: «Star Wars»-filmene er jo ikke sofistikerte dramaer, de er moderne eventyr.

Og i så måte: Fortellemessig hadde slike filmer som den første «Star Wars» vært å finne i populærlitteraturen, i tegneserier og i filmer tidligere, men regimessig var filmen et nyhetsgisp for mange av oss. Vi hadde aldri sett slik scenografisk oppfinnsomhet, et slikt design, en slik regiteknokrati og en slik rytme som i den første «Star Wars» fra 1977. I dag fortoner mye seg fattig, på grensen til at vi smiler vennlig. Vi har fått så mye å sammenlikne med: De siste ti års science fiction-filmer, og TV-serier som «Battlestar Galactia», «Babylon 5» og «Farscape» har gjort oss både mer våkne og mer blaserte.

Derfor fremstår ikke denne siste «Star Wars»-filmen som et unikt teknokratisk regividunder, selv om det er mye sugende dyktig teknikk i den. Faktisk føles biter av filmen mer som et data-spill enn en kinofilm. Bemerk: Vi skriver «biter av filmen».

Hayden Christensen, som spiller jedien Anakin Skywalker som blir Darth Vader, har rent utseendemessig en viss likhet med den unge Steve McQueen. Men hans spill føles stivere, mer sammenpresset, enn hva Steve McQueen i sine dager presterte.

Natalie Portman som dronningen som blir gravid med ham, har nesten ingenting å spille på, hun blir bare som en plakat av «pent menneske iført mild fortvilelse».

Så er det hele over. Etter en kjapp ransaking må vi medgi at det er en knokkel inne i en som sier: Det hadde vært gøy med én til. Men det blir det neppe noe av.

Knut Holt

Ringen sluttet

Star Wars: Episode III — Sithene tar hevn

Regi og manus: George Lucas

Skuespillere: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Nathalie Portman, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Christopher Lee