KRISTIANSAND: — Jeg er veldig rørt! Erik Bye har vært et enormt ideal for meg gjennom hele livet. Det er en stor ære å få denne prisen, sier Mads Gilbert.

Gilbert er norsk lege, politiker, spesialist i anestesiologi, avdelingsleder for Akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, og professor ll i akuttmedisin ved Universitetet i Tromsø siden 1995. Han kom for alvor i søkelyset etter at han dro inn i Gaza sammen med Erik Fosse nyttårsaften i fjor. I den forbindelse ble han sammen med sin kollega tildelt Fritt Ords honnør med begrunnelsen; «enestående øyenvitneskildringer av sivilbefolkningens lidelser under bombingen av Gaza».

Ijuryen til Erik Byes Minnepris 2009s begrunnelse heter det blant annet at;«vinneren gjør en virkelig forskjell på liv og død, og med eget liv som innsats. Han er beskjeden og trekker gjerne frem andre han arbeider sammen med, deler æren og skinner av beundring for andres innsats. Prisvinneren har vært ekstremt engasjert, pågående og ustoppelig».

Minneprisen som ble lansert etter journalisten og visekunstneren Erik Byes død 13. oktober 2004, har blitt utdelt fire ganger tidligere; Åge Aleksandersen (2005), Hanne Sophie Greve (2006), Erling Borgen (2007) og Cindy Sheehan (2008). Protestfestivalens minneprisråd nominerer kandidater i samråd med Erik Byes nærmeste familie. Det er familien som har det siste ordet når det gjelder mottakeren av prisen, som er en bronsestatuett laget av Arne Vinje Gunnerud.Erik Byes datter Anne Bye overrakte årets pris og sa: «Det eren ære å overrekke denne prisen til deg din modige, modige mann. Du er helt i pappas ånd, og jeg ber deg om å fortsette arbeidet ditt».