De norske filmene «Engelen», «Max Manus» og «Sammen» er blant de tretten nordiske filmene som vises under Toronto International Film Festival (TIFF).

Filmene er med i Nordisk Film & TV Fonds nye støtteordning til kinodistribusjon utenfor Norden, High Five Toronto, og kan til sammen få over 1,7 millioner kroner i støtte.

Pengetilskudd til distributører

— High Five Toronto har et budsjett på 200.000 euro (over 1,7 mill. kroner) og blir et direkte pengetilskudd til de distributører som kjøper rettighetene til én eller flere av de tretten nordiske filmene som vises under Toronto International Film Festival, forteller direktør Hanne Palmquist i Nordisk Film & TV Fond i en pressemelding.

- Glimrende støtteordning

«Max Manus»-produsent John M. Jacobsen mener den nye støtteordningen vil gjøre det lettere å få norske filmer ut på det internasjonale markedet.

— Denne form for støtte er glimrende. Det blir stadig vanskeligere å få solgt film til kinodistribusjon i utlandet. Lanseringskostnadene har eksplodert og derfor tør få lokale distributører å ta sjansen på de smalere filmene. Så ethvert tiltak som gjør det lettere for en utenlandsk distributør å si ja til for eksempel en norsk film, er av det gode, sier Jacobsen.

Filmfestivalen i Toronto startet 10. september og holder på frem til til 19. september.

De nordiske filmene som deltar på festivalen er:

«Sammen» av Matias Armand Jordal

«Engelen» av Margreth Olin

«Max Manus» av Joachim Rønning og Espen Sandberg

«Fri os fra det onde» av Ole Bornedal

«Antichrist» av Lars von Trier

«The House of Branching Love» av Mika Kaurismäki

«Sunshine Boy» av Fridrik Thór Fridriksson

«Videocrazy» av Erik Gandini

«Apan» av Jesper Ganslandts

«Applause» av Martin Pieter Zandvliets

«Vølvens forbandelse» av Mogens Hagedorn

«The Good Heart» av Dagur Káris

«Valhalla Rising» av Nicolas Winding Refn