KRISTIANSAND: — Det er ikke lov med barnearbeid. EU-regler og internasjonale konvensjoner som Norge har sluttet seg til slår dette fast. Det går på sikkerhet og helse, at det kan være farlig for barna, sier jurist i arbeidstilsynet, Snorre Nordstrand til fvn.no.

— Barn skal dessuten vernes mot økonomisk utbytting og sikres mulighet for en gunstid sosial utvikling og relevant utdanning. Selv om det ikke er gruvearbeid barn settes til, kan det like fullt vær veldig skadelig for dem å jobbe, sier Nordstrand.

Loven slår fast at det er ulovlig for barn under skolepliktig alder å jobbe mer enn to timer i døgnet, og mer enn tolv timer i uka.

Hvis barn som er yngre skal jobbe, må det først innhentes et forhåndssamtykke fra arbeidstilsynet. Når arbeidet begynner, skal denne forhåndsgodkjenningen vedlegges en søknad om dispensasjon fra arbeidsmiljøloven. Når denne søknaden er godkjent, kan barna lovlig begynne å jobbe, så sant foreldre eller andre foresatte har gitt sitt samtykke.

Produksjonsselskapet Penelopefilm, som lager barnefilmen Yohan, har ikke fått forhåndssamtykke og heller ikke dispensasjon.

— Det er et brudd på arbeidsmiljøloven og det er straffbart. Jeg kjenner bare saken fra media, så jeg skal ikke ta standpunkt til graden av straffbarhet, sier Nordstrand.

Dersom det dreier seg om mindre alvorlige forhold vil tilsynet normalt bare gi dem pålegg om å innhente samtykke og dispensajon. Men hvis mange barn har jobbet mye og ikke det er tatt særlig hensyn til at det er barn som er med, kan det bli akutelt å anmelde saken til politiet. Da vil juristene der reagere med straff for eksempel i form av bøter.

— Rent generelt mener jeg at arbeidsgivere og foreldre må ta det inn over seg at vi ikke har lov til å ha barnearbeid i Norge, og må være særlig forsiktige selv om det ikke direkte farlig rent fysisk. Kulturelt arbeid er på lik linje med farlige maskiner, det kan skade barnets utvikling. Det kan også medføre uheldig utvikling på utdanningen som barn har krav på. Det er en bra sak at avisa setter fokus på denne problematikken, for mange tenker ikke uten videre på at det kan være uheldig når det er kulturarbeid. Man tenker bare at det er et privlligium å være med i film, men barn skal være barn, sier Nordstrand.