ARENDAL: I forbindelse med festivalkonkursen i 2008 anbefalte bobestyrer Pål Christensen at Hovefestivalens styremedlemmer blir ilagt en konkurskarantene. Som grunnlag viste han til at det foreligger en skjellig grunn til å mistenke styremedlemmene for en straffbar handling.

Fredag møtte tidligere styreleder Morten Sandberg og de tidligere styremedlemmene Toffen Gunnufsen og Nina Riibe i Aust-Agder tingrett. Samtlige avviste at det var noen grunn til å ilegge dem karantene.

De fikk støtte av tingrettsdommer Morten Bolager Formo, som i motsetning til bobestyrer kom frem til at det ikke foreligger noen skjellig grunn til å mistenke de tre for noe straffbart.

En konkurskarantene innebærer normalt at du ikke kan etablere ny virksomhet eller påta deg styreverv i en periode på to år. (Se faktaramme).

Toffen glad og lettet

— Toffen er meget glad og lettet over at han ikke ble ilagt karantene, sier Gunnufsens prosessfullmektig, advokat Øystein E. Krabberød.

Krabberød mener avgjørelsen var helt som forventet, og er kritisk til at Gunnufsen måtte møte i retten.

— Saken burde vært trukket når det gjelder Toffen. Han er helt unødvendig dratt inn i saken. Jeg har vært kritisk til det som er utført av bobestyrer, med tanke på at Toffen ikke er knyttet til noen av disse mulige straffbare handlingene, sier Krabberød.

Han påpeker også at Gunnufsen, i motsetning til Sandberg og Riibe, ikke har blitt siktet i forbindelse med politiets etterforskning.

Riibe: - Var ikke insolvent

I innberetningen bobestyrer leverte i mai ble det pekt på fire forhold som kunne være straffbare, blant annet drift for kreditors regning og manglende innbetaling av artistskatt.

Ved konkurstidspunktet i 2008 hadde Hovefestivalen 15 millioner kroner i gjeld, etter to år med gigantunderskudd. Tidligere økonomiansvarlig Nina Riibe mente likevel at selskapet ikke var insolvent, ettersom to investorer hadde sagt seg villige til å kjøpe aksjer for 7 millioner kroner. Det viste at det fremdeles var verdier i selskapet i form av goodwill, mente hun.

Les mer om redningsaksjonen før konkursen her.

Retten: - Ikke opptrådt uaktsomt

Retten konkluderte med at det ”fremstår som om styret hadde berettigede forventninger til at det skulle finne sted kapitaltilførsel som ville gjort selskapet i stand til å gjøre opp gjelden til kreditorene.”

Når det gjelder spørsmålet om artistskatt er det på rene at denne ikke ble betalt for 2008. Retten kom imidlertid frem til at de aktuelle lovbestemmelsene ikke innebærer noe straffansvar for verken Gunnufsen, Riibe eller Sandberg.

Retten har også lagt vekt på at ingen av de tre har vært involvert i noen konkurs tidligere.

72.000 kroner igjen

Konkursbehandlingen av Hovefestivalen AS ble avsluttet 5. november i fjor. Ifølge sluttinnberetningen beløp verdiene seg til om lag 450.000 kroner etter at selskapets aktiva var realisert. 77 kreditorer leverte krav til boet på om lag 17 millioner kroner.

Etter å ha trukket fra utgiftene til selve bobehandlingen var det cirka 72.000 kroner igjen til fordeling mellom kreditorene. Pengene som ble igjen til slutt går til Nav lønnsgaranti, som har betalt utestående lønn til selskapets ansatte.

En kopi av innberetningen ble i mai i fjor levert til politiet, som besluttet å sikte Morten Sandberg og Nina Riibe. Saken er ferdig etterforsket, og påtalemyndigheten vil i løpet av kort tid avgjøre om det skal tas ut tiltale mot de to.

Det har ikke lyktes fvn.no å komme i kontakt med advokatene til Sandberg og Riibe torsdag.