Foto: Joacim Lund

- Gi oss vårt Graceland

Jackson-familien kan gå glipp av milliardinntekter hvis Michael ikke gravlegges på Neverland.

Hele verdenspressen var til stede utenfor Neverland fredag for å dekke sirkuset rundt Michael Jacksons død. Tilsynelatende handler alt om å hedre minnet hans, men i bakgrunnen foregår en desperat drakamp om superstjernens døde kropp. Lokale myndigheter sier nei, men Jackson-familien har ikke gitt opp å få ham gravlagt på Neverland-ranchen.

Likhetene mellom kongen av rock og kongen av pop er i ferd med å bli slående. Graceland er et milliardforetak, og blir Jackson gravlagt på Neverland, vil det sikre Jackson-familiens økonomi for all fremtid.

Minner om Memphis

Graceland blir besøkt av rundt 600.000 mennesker årlig, og hver av gjestene legger sannsynligvis igjen tusenvis av kroner før de forlater bygningen, om man kan si det slik. Vi snakker med andre ord om en milliardindustri.

Michael Jacksons gravstein på Neverland-eiendommen vil utvilsomt kunne tiltrekke seg en minst like stor strøm av tilreisende, og det er lett å se for seg hvordan man kan ruste opp fornøyelsesparken, dyrehagen og huset til å bli et valfartssted verden aldri har sett maken til – med inntektene det vil kunne føre med seg.

Det er imidlertid et stort skjær i sjøen. Californias lovverk tillater ikke begravelser på privat grunn, og mange har derfor allerede avfeid Neverland som et alternativ. Men både fansen og familien nekter å og opp, de fortsetter å kjempe for sitt eget Graceland. Så sent som på torsdag tok Michaels bror, Jermaine, til orde for at nettopp Neverland skal bli superstjernens siste hvilested i et intervju med NBC.

— Dette er hjemmet hans. Han skapte det. Hvorfor skulle han ikke være her? sa han opprørt til fjernsynskameraene.

Mektige venner

Nå er sterke krefter i sving for å sørge for at Neverland blir en tilsvarende god butikk som Graceland. Veldig sterke, faktisk. Selveste Arnold Schwarzenegger viser muskler i et forsøk på å etterkomme familiens ønske om å gravlegge Michael på Neverland-eiendommen, men han kjemper en fortvilet kamp. Selv for den mektige guvernøren kan tiden være for knapp til å sørge for et unntak.

Jacksons tidligere manager, Tohme Tohme, har engasjert seg i kampen gjennom Colony Capital LLC, et selskap som er tungt involvert i driften av Neverland. Han legger ikke skjul på at forretningsideen er å gjøre Neverland til Jackson-fansens Graceland, og at superstjernens grav er tenkt å være hovedattraksjonen.

Tohme møter imidlertid kraftig motstand også i lokalsamfunnet, blant annet fra politiet, som understreker at tofeltsveien gjennom det fredelige jordbruksområdet ikke på noen måte har kapasitet til å ta imot hundretusener av tilreisende hvert år.

- Burde gjøre et unntak

Norges største Michael Jackson-fan, Stine Fiskaa (19), hadde sikret seg billetter til 15 av de 50 konsertene Jackson hadde planlagt på O2 Stadium i London mellom juli og februar. Hun var allerede på plass utenfor Neverland da vi ankom fredag formiddag lokal tid. Hun mener det ville være hårreisende om superstjernen gravlegges noe annet sted enn på Neverland-ranchen.

— Gi oss vårt Graceland. Fansen trenger et sted å reise til, et sted man kan legge ned blomster og få et innblikk i hvordan livet hans var, sier hun.

Hun ser for seg et opprustet Neverland med alt det Michael Jackson var glad i da han levde.

— De kunne bygge et museum med alle kostymene han har brukt på konserter opp gjennom årene, med mulighet til å gå inn i huset, se stuen hans, kinosalen og så videre. For ikke å snakke om hva de kunne gjøre ute. De kunne jo gjenåpne dyrehagen, sette i stand fornøyelsesparken og slike ting. Men det viktigste er og blir graven, sier hun.

— Den må på plass

Verdifull melkeku

Fiskaa ser at Neverland kan bli en melkeku heller enn et hvilested for Michael Jackson, men hun er helt klar på at det er et bedre alternativ enn å gravlegge ham på en offentlig kirkegård – og dermed sende Neverland inn i glemselen.

— Michael ville ønsket det. Hadde han sett hvor mange som er her nå, hvor mye han og Neverland betyr for dem, da ville han ønsket å bli gravlagt her. Dessuten etterlater han seg tre barn, og hvis det kan bidra til å sikre deres fremtid, er det uforståelig hvis den endelige løsningen blir noe annet. Det ville føles uvirkelig. Like uvirkelig som det føles å være her nå.

- Michael var viktig for oss

Lokalbefolkningen er delt i synet på hvorvidt Jackson bør begraves på Neverland-ranchen. Svenskættede Lynn Swenson (52) og kona Susan (52) tror en Jackson-utgave av Graceland kan være akkurat det lokalmiljøet trenger.

— Han har gjort mye for nærmiljøet. Han åpnet dørene til Neverland for skoleklassene i området og handicappede barn i hele distriktet. Jeg kjenner fetteren hans, Mark Jackson, som trente det lokale fotballaget, og de besøkte jevnlig Neverland. Både barna og fansen trenger Neverland, og myndighetene bør gjøre et unntak i dette tilfellet. Det ville tilføre området store ressurser også, mener han, og kommer samtidig med sin egen vurdering av likhetstrekkene mellom Neverland og Graceland.

— Jeg har vært begge steder, og det er ingen tvil om at Neverland har et eventyrlig potensial i forhold. Graceland er ingenting.

Foto: Scanpix