25. desember er en populær kinodag, og i år er programmet som en Twist-pose – noe for enhver smak.

«Sonja» av Anne Sewitsky er filmen om ikonet Sonja Henie. I tillegg til enorme prestasjoner på skøyteisen spilte hun i hele ti Hollywood-filmer, og var på toppen av karrieren (ifølge Wikipedia) Hollywoods best betalte filmstjerne.

Hovedrolleinnehaver Ine Marie Wilmann måtte gjennom knallharde treningsøkter med skøyting, ballett og personlig trener, og hun måtte tåle både knall og fall, og brist i både bekken og kne.

Dette har blitt lagt merke til og hun har blitt valgt ut til å bli neste års «Shooting Star» på filmfestivalen i Berlin.

Den andre norske filmen er «Troll – Kongens hale» av Kristian Kamp og Kevin Munroe.

Animasjonsfilmen handler om den unge trollprinsen Trym som må forlate trolldalen Ervod for å redde sin far, Kong Grom, som er blitt forvandlet til stein og har mistet halen sin. Filmen er Kamps hjertebarn, som tok 15 år å fullføre og har et budsjett på 120 millioner kroner som er høyt i norsk målestokk.

Men den konkurrerer med for eksempel Disney som har budsjetter på rundt milliarden. Da passer det bra at Kamp har fått med seg animatører og designere fra filmer som «Shrek» og «Madagaskar».

Og det er også nettopp Disney trollfilmen må konkurrere med i romjula, for da har nemlig «Mary Poppins Returns» av Rob Marshall premiere.

Filmen er basert på bokserien av P. L. Travers, og er en direkte oppfølger til «Mary Poppins» fra 1964. Den første filmen hadde Julie Andrews i hovedrollen, som hun for øvrig vant Oscar for, så Emily Blunt har store sko, og ikke minst en stor stemme, å fylle.

Se traileren på Youtube

For de som ønsker litt mer action, kommer filmen om DC Comics’ «Aquaman» av James Wan med Jason Momoa («Game of Thrones» i rollen som superhelten fra Atlantis.

Karakteren har dukket opp tidligere i «Batman v Superman: Dawn of Justice» og «Justice League», men får nå sin første egne helaftens spillefilm. Garantert actionfylt med spektakulære spesialeffekter.

Den femte og siste filmpremieren er av mer seriøs karakter. «Capernaum» av Nadine Labaki handler om 12 år gamle Zain fra Libanon, som saksøker foreldrene for å ha satt ham til verden.

Filmen er nominert til Golden Globe-pris for beste utenlandske film, og vant hele fire priser under filmfestivalen i Cannes, deriblant den mest prestisjefylte prisen Gullpalmen. Så, hvilken film frister deg mest?