Driverne av Vaktbua: Terje Paulsen (50), Elisabeth Labdon (39) og Tom Möller (36). Foto: David Torvik Kristiansen

Flere personer har gjennom flere år forsøkt å skape aktivitet på Vaktbua. Det er først de siste to årene det sakte med sikkert har begynt å nærme seg kontinuitet i driften med Elisabeth Labdon (39) bak roret.

Det hele begynte i forbindelse med Møllefestene på Mølla hvor Elisabeth Labdon var sentral.

— Jeg ønsket sterkt å skape en alternativ plass hvor økologisk mat stod sentralt. Driften av Møllefestene ble i midlertidig avsluttet da det ble for dyrt.

Fenomenet Vaktbua

Vaktbua ble oppdaget i 2012 og det ble inngått leieavtale med Kristiansand Kommune. Elisabeth Labdon overtok etter Joakim Helland Moe som i en periode hadde satt i gang ulike arrangementer på Vaktbua.

Med seg på laget fikk hun også Jon S. Lunde (36) og Terje Paulsen (55). Det var i forbindelse med Tablåkonsertene i mai 2012 det hele begynte å ta form.

— Jon og Terje har betydd mye for meg. De har begge bidratt til å skape gode konserter. Det har vært fantastisk å komme inn i deres musikkunivers. Vi har byens minste scene og er kanskje enda mer interessant av den grunn.

Et slags Christiania

Atmosfæren på Vaktbua skapes gjennom et lite lokale ikke større enn en gjennomsnittlig dagligstue.

— Elisabeth er veldig flink til å alliere seg med andre. Meg og Terje Paulsen har fått frie tøyler. Vi er opptatt å tilby våre gjester musikk vi selv er opptatt av. Klientellet er hovedsakelig kulturinteressert, men vi får også besøk av mennesker som ikke er spesielt kulturinteresserte og det er bare positivt, sier Jon S. Lunde.

— For meg har Vaktbua betydd veldig mye. Jeg føler meg hjemme. Nå kontakter godt etablerte musikere oss for å spørre om mulighet til å spille. Det sier også mye om Vaktbua når to eldre menn kommer hver helg for å bla i vinylsamlingen samtidig som de tar seg en kopp kaffe forteller Terje Paulsen.

— For meg er Vaktbua et slags Christiania i sjelen. Forskjellen er bare at Vaktbua er rusfri, ren og veldrevet, avslutter Paulsen.

Vinylmesteren

Stian Sørgaard (41) ble tidlig kontaktet med spørsmål om å være DJ. Sørgaard er i besittelse av ca 2500 vinylplater og har gjennom flere år vært en aktiv samler.

— Elisbeth fortalte meg om Vaktbua. Jeg syntes umiddelbart dette var interessant fordi Vaktbua treffer alternativt samtidig som det likevel er rom for alle mennesker der.

— Jeg treffer også flere kjente der. Jeg forbinder ikke Vaktbua med dårlig klientell på noen som helst måte, bare litt mer rocka og alternativt enn du vil finne andre plasser i byen.

Kunstutstillinger

Det arrangeres også kunstutstillinger på Vaktbua. Personer som Helge Dyrholm, Arne W. Tellefsen, Dag Ringstad og Terje Moen har alle hatt bildeutstillinger. Førstnevnte var veldig fornøyd med muligheten til å stille ut.

— Vaktbua fremstår som noe genialt, lite og intimt. Når det er 20 mennesker inne virker det fullt. Er det 30 mennesker inne er det stappfullt, slår Helge Dyrholm fast.