— Vi fikk en henvendelse om å være med, responderte raskt, og går inn med en beskjeden aksjekapital, sier Cultiva-direktør Erling Valvik til Fædrelandsvennen.

Dermed får Kristiansands egen kulturstiftelse være med på etableringen av det som er kulturministerens store prestisjeprosjekt, et statlig talentutviklingsprogram som også skal hente støtte fra private aktører.

— Talent Norge er mitt hjertebarn i statsbudsjettet for 2015, og kommer til å være det så lenge jeg sitter som kulturminister, sa Widvey da hun i oktober offentligjorde at 30 millioner kroner i år settes av til utvikling av talenter som sikter seg inn mot karrierer på internasjonalt nivå.

Cultiva Ekspress

I tillegg til Cultiva, går Sparebankstiftelsen DNB og Kulturdepartementet inn som medeiere med en aksjekapital på minimum 10.000 kroner hver.

Hvor mye av Cultivas egne midler som deretter skal gå inn i enkeltprosjekter, er for tidlig å si:— Jeg ser ikke for meg at vi skal putte millioner i dette, og nå må vi først vente og se hvordan det blir organisert. En mulig modell er at staten går inn med sine midler i ulike prosjekter, og så kan stiftelser og næringslivet henge seg på de prosjektene som tilfredsstiller deres vedtekter og profil, sier Valvik.

Valvik mener Cultivas egen satsing på talentutvikling gjør at de kan ha en del å bidra med:

— Jeg opplevde at departementet viste klar interesse for Cultiva Ekspress som er tuftet på den statlige ordningen trafo.no som ble lagt her til Kristiansand. I tillegg har vi nå etablert Ungdomskilden, har Kilden Dialog, og samarbeid med fakultet for kunstfag på UiA om prosjekter som er interessante i et talentutviklingsperspektiv, sier han.

Spennende

— Dette er spennende for Cultiva og Kristiansand, og jeg kan ikke se at vi har noe å tape, legger han til.

— Men har dere noe å vinne?

— Ja, vi har programmer som kan forsterkes ved hjelp av statlige midler, og har også interesse av å se hvordan andre jobber med talentutvikling. Dette kan ha både læringsverdi og overføringsverdi for oss, mener Valvik.

Talent Norge skal organiseres som et ideelt aksjeselskap, men verken Cultiva eller Sparebankstiftelsen DNB skal sitte i styret som velges på den konstituerende generalforsamlingen som holdes i siste halvdel av januar.

Sju i styret

Det er Cultivas styreleder Ansgar Gabrielsen som leder valgkomiteen, og han har navnene klare. Hvem det er, får vi imidlertid ikke vite før generalforsamlingen.

— Det blir et styre på sju, og vi har vært opptatt av faglig spredning, kjønnsbalanse og geografi, sier Gabrielsen - som ikke vil røpe om Sørlandet blir representert.

— I tillegg ønsker vi også representanter fra de som skal tilleggsfinansiere aktivitetene, nemlig sponsorer fra næringslivet, og jeg føler vi har lykkes fullt ut med å sette sammen et styre som tilfredsstiller alle disse kravene, sier han.