KRISTIANSAND: Både visjonen om de dystre politiske linjene og selve det bildemessige er tydelig inspirert av forfattere som George Orwell, Aldous Huxley og Thomas Pynchon, av en film som «Blade Runner» og av Max Ernst' maleri «Europa After The Rains».

Det er en apokalyptisk tid som skildres. Verden har opplevd den 3. verdenskrig, USA er i borgerkrig og England lever som en isolert, totalitær stat. Den nye statslederen er en klar parallell til Hitler.

Det nye fascist-regimet holder oppsyn med alle, deres arbeid og deres fritid. Avvikere av ulike slag holdes i konsentrasjonsleire.

En mann, kalt V, gjør opprør mot regimet. Han er iført sort slengkappe og en blek maske av Guy Hawkes, mannen som for 400 år siden fysisk prøvde å sprenge det britiske parlamentet.

Han spilles av Hugo Weaving, som innehar både actionkompetanse og en slepen teaterstemme.

Gjennom sine terroroperasjoner blir V landets mest fryktede, forhatte og ettersøkte mann.

Han er en kampsportekspert, en briljant strateg, et menneskelig lyn av både intelligens og handlekraft.

Ved en spesiell aksjon ser han seg nærmest nødsaget til å kidnappe en ung kvinne, Evey (Natalie Portman).

Hun blir hans medsammensvorne, og hans holdninger og synspunkter blir artikulert til henne: Hans handlinger er ikke personlige hevnaksjoner, de er atskillig mer ambisiøse og subtile: Han vil styrte samfunnet ut i kaos — for så å bygge det opp fra grunnen igjen.

«V for Vendetta» er glimrende filmatisk forløst: En sinnrik komposisjon, enkeltscener blir avviklet like smidig og presist som dyktig fektekunst, rytmen følger handlingsmønsteret tett, scenografien er vakker i sin groteskhet, fordi den er i harmoni.

Skuespillerne er formsikre og stilbevisste på et høyt plan.

«V for Vendetta» fascinerer: det estetiske, det intellektuelle, og ens actioninstinkter kiles.

Dette er en art populærkunst, men som dét betraktet er det eksklusivt. Kanskje vil den også vekke en debatt og provokasjon, all den tid det som planlegges og utføres kalles terroraksjoner av myndighetene, men de kan klart rettferdiggjøres av en undertrykt opposisjon. Hvisket noen noe om Midtøsten og dagen i dag{hellip}?

V for Vendetta

  • Storbritannia/USA/Tyskland 2005

  • Regi: James McTeigue

  • Manus: Andy Wachowski, Larry Wachowski

  • Skuespillere: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Rupert Graves, Stephen Fry