HELT NYTT: Kristiansand Symfoniorkesters sjefsdirigent Rolf Gupta har levert komposisjonen "Weihe des Hauses" – innvielsen av huset – med en bruk av orkesteret som både er usett og uhørt for de fleste av oss. Foto: Lars Hoen

Kunstnerisk ansvarlige: Ingrid Forthun, Frøydis Emilie Lind, Håkon Berge, Rolf Gupta.

Tilrettelagt for fjernsyn: Bentein Baardson

Med et program til å miste pusten av, fremført av de beste kunstnere, bærer åpningsfesten i Kilden bud om hva vi har i vente i denne byen, og det er nesten ikke til å tro.

Fullsatt sal, altså nær 1200 mennesker, de fleste publikummere, men et par hundre av dem korsangere, fikk oppleve en kulturfest ingen har sett maken til i Kristiansand og på Sørlandet. Like mange fikk oppleve festen på generalprøven torsdag kveld, og hele Norge kan oppleve den på NRK fjernsyn søndag kveld i redigert utgave på en time, og neste søndag i fullformat. Det må sies her, for dette er så utrolig at man nær sagt ikke tror det før en får se det. Og – man kan altså se det.

Mange ganger har det blitt sagt at en ny tid begynner med Kilden. Nå er det et faktum. Nå skjer det her i byen: Nært og levende skal vi få oppleve de beste og de største, slikt som vi før kunne se på fjernsyn eller måtte reise langt for å oppleve, nå er det her. For en som begynte sin karriere som publikummer på konserter med byorkesteret i Arbeiderforeningen og i et soppbefengt teater for omkring 50 år siden, er det lett å skrive under på at den nye tid har begynt. Den begynte i dag.

Helene Bøksle intonerte det hele med Geirr Tveitts vakre "Velkomne med æra". Den samme sangen avsluttet festforestillingen med samtlige medvirkende – selvsagt som et stort, monumentalt og rungende "Velkommen" til alle som får lyst til å gi seg kunsten i vold i dette fantastiske huset. Akustikken tåler alt, fra det sarteste til det mektigste.

Kristiansand Symfoniorkesters sjefsdirigent Rolf Gupta har levert komposisjonen "Weihe des Hauses" – innvielsen av huset – med en bruk av orkesteret som både er usett og uhørt for de fleste av oss. Og det er nå vi endelig får sjansen til å skjønne hvor godt det er, dette orkesteret som så mange av oss elsker. Vi fikk en smak av West Side Story, med sangere og dansere fra forestillingen som om kort tid har premiere i Kilden. "Fremtiden er uhørt" heter også et nært forestående arrangement i Kilden, og her fikk vi en smakebit på symfonisk rock med musikere fra Universitetet i Agder. Tryllefløyten av Mozart kommer i Kilden, og denne kvelden fikk vi både fuglefangersangen og Nattens dronnings arie – ved Mads Wighus og Eli Kristin Hanssveen.

Kingwings Crew, danseensemblet som betegnes som Norges fremste hip-hop-dansere i dag, fikk representere de yngste – og gjorde det med bravour. Sangeren Malena Ernman feide nærmest publikum av banen med sin parodiske fremføring av koloraturarien "Una voce poco" fra "Barberen i Sevilla" av Rossini, og så var det duket for kjente melodier fra musikalen "Les Misérables", som altså kommer i Kilden i 2014. Her fikk publikum være med å synge på den berømte melodien til "Kan du høyre folket syng" – med ny Kilden-tekst av Rune Belsvik. Flotte solister, med Espen Grjotheim som den førende, sterk og myndig.

Andre avdeling ble innledet med "Sommarsong 93" av Jan Erik Usterud/Rune Belsvik – en av de vakreste Sørlandsviser som fins, og med hele åtte av Sørlandets mest kjente artister på scenen sammen med et kor på omtrent 200 stemmer. Truls Mørk spilte Rachmaninovs "Vocalise" sammen med orkesteret, og deretter fulgte utdrag fra Bizets "Carmen" – som altså kommer i Fjæreheia sommeren 2013. Duda Paiva – som tidligere har gjestet den nå nedlagte Figurteaterfestivalen – fikk demonstrere for all verden at figurteater er noe mye mer enn det folk tror. Og Kim André Rysstad fikk representere "Dalstroka innafor" med en fantastisk utgave av balladen om "Heming og Harald Kongen". Mot slutten sang Maria Haukaas Mittet og Hans Marius Hoff Mittet utdrag fra "Evita" – som kommer i 2013, og så avsluttet det enorme ensemblet – med en rekke solister og et gedigent kor – med et utdrag fra Verdis opera "Aida" – uten at noen fortalte oss når den kommer i Kilden. Men vi er mange som kommer til å leve i håpet. Saken er nemlig at nå, nå kan alt skje.