Komedie/science fiction

USA 2011

Regi: Greg Mottola

Manus: Nick Frost, Simon Pegg

Skuespillere: Simon Pegg, Nick Frost, Jane Lynch, Jason Bateman, Sigourney Weaver

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

To engelske nerder (spilt av Simon Pegg og Nick Frost, noen husker vel de to fra «Hot Fuzz» og «Shaun of Dead»), er på ferie/pilegrimsreise i USA. Filmen åpner da de to er på en messe for science fiction–litteratur. Deretter legger de ut på en hellig reise til steder i USA der mange mener å ha observert UFO’er.

Nå er det bare dette: I 60 år har en utenomjordisk skapning med tilnavnet Paul (med stemmen til skuespiller Seth Rogen) blitt holdt i fangenskap ved en militærbase. Imidlertid: Paul klarer å rømme. Og se: Han havner i leiebilen til de to engelske nerdene. Hvor ellers?

Dermed er klovneriet i gang, i full, forvirrende og hardbalen bredde. Dette kunne ha blitt et forferdelig stykke Larm & Leven. Det blir det jo også, men både de to hovedrolleinnehaverne, som også har skrevet manuset, makter å balansere innfall og utfall med handling og typer og søte scener, uten noen gang å miste balansen. Til det har de også – selvfølgelig! – meget kyndig hjelp av regissør Greg Mottola («Superbad»).

Det er noe hyggelig og lunt over hele historien, og dét kan svært gjerne skyldes at manusforfatterne/hovedskuepillerne er britiske. Og så viser filmen klart og gjentatte ganger at Steven Spielberg ikke har levd forgjeves. Hans stemme vil du også høre i en telefonsamtale, om du bare er oppmerksom nok.