venke_knutson001.jpg
venke_knutson004.jpg
venke_knutson003.jpg

— Musikk er mye viktigere enn mange tror. Det er et internasjonalt allment språk som alle forstår uten å måtte lære det. Musikk treffer følelser i alle spektre, og alle kan få fornemmelsen av at «dette handler om meg» sier Venke Knutson.

— Jeg vet hvor viktig det er for meg selv. Og når man driver en musikkskole ser man også hvor viktig det er for barn og ungdom som får lære seg å spille et instrument eller synge i en mikrofon. Og de voksne også, som kommer og spiller, og spiller, og spiller. De lar lån være lån og lønn være lønn og forsvinner heller i musikken, sier popartisten. Hun er engasjert og alvorlig. Og legger til med et smil:

— Musikken skal redde menneskene - og jeg skal gå i bresjen.

Utvider

Hun har satt seg innerst i Mathallen på Grünerløkka. Hun er her ofte, og på hils med de som jobber her. Pengene hun sparer på klær (tøy for popartister er gjerne gratis) bruker hun heller på god mat, forteller hun.

Knutson er i godt humør. Musikkskolen Iboksen som hun eier og driver blir stadig større. Den består av ni pedagoger og 325 barn. Og nå skal det utvides.

36-åringen kjenner seg igjen i engasjementet til de yngste. Hun sier hun tilbrakte mesteparten av ungdommen på rommet med musikk i ørene. Og Knutson mener dagens unge er like opptatte av musikk, men på en annen måte.

— De kjøper ikke album lenger, men de vet overraskende mye om musikk og er veldig interesserte. Og de har musikk i ørene hele tida. Jeg har en 14-åring hjemme som ikke går noen steder uten. Jeg tror det er like viktig for dem som det var for meg.

Nytt

Birkelands popprinsesse er også aktuell med ny musikk, nå på norsk. Singelen «Kom» ble utgitt i januar, og flere låter er på gang.

— Jeg skrev en låt som de syntes var så himla fin i kontorene hos Universal. Og de sa at det hadde vært gøy å høre den på norsk. Jeg hadde egentlig aldri tenkt tanken, men det fungerte. Det er blitt en helt annen måte for meg å tenke og skrive på, forteller hun.

Knutson har ofte skrevet tekster med dyster tematikk - selv om kanskje ikke alle har fått øye på alvoret.

— Når det er pakket inn i en pop-produksjon tenker man kanskje at det er lettbent, men jeg har hatt noen tunge temaer hele tida. Nå jobber jeg med en låt som heter «Skam deg». Den handler om en mann som er veldig stygg med en dame, men han skammer seg ikke fordi ingen andre vet om det. Det plager meg hva folk tillater seg i det skjulte, sier hun.

Dårlig kjendis

Den utflyttede Birkelandsartisten står sterkt i norsk pop, selv om hun hevder hun er «Norges dårligste kjendis» - fordi hun misliker røde løpere og glamour. Men hun kommer til å fortsette på samme måte som før, og vie tiden sin til det hun elsker, selv om det er en usikker tilværelse.

— Hvis jeg ramler så faller jeg langt, men hva hvis jeg ikke ramler? Og selv om musikken skal redde menneskene, så er det ikke jeg som skal redde alle. Det holder at jeg redder noen.