Nils Severin Økland er en av de eldste gjenlevende krigsseilerne, født i 1915. I 1941 gikk han inn i den norske marinen og seilte som skytter i handelsflåten. Skipene han jobbet på fraktet både soldater og krigsfanger, forsyninger og krigsmateriell. Nils Severin seilte i 47 måneder i strekk kun avbrutt av et opphold på sykehus etter å ha blitt påkjørt i Liverpool under mørkleggingen. Foto: Odd Brodersen
Gustav Stokkedal reiste til sjøs som 17-åring. Da England erklærte Tyskland krig i 1939, mønstret Gustav av og meldte seg for den norske marinen. Men da krigen brøt ut også i Norge, ble han dimittert og karrieren i marinen var over. I krigsårene seilte Gustav langs norskekysten, og til og fra Tyskland og Polen. Langs norskekysten opplevde Gustav flere ganger å bli angrepet av engelske fly. Ved en tilfeldighet ble Gustav oppmerksom på at han kunne få krigspensjon og mottok denne først i 1990, 45 år etter krigens slutt. Foto: Odd Brodersen
Helga Brandsnes ble advart mot å gifte seg med en krigsseiler. Men i 1950 sto bryllupet. Mannen, Søren Brandsnes, fikk ikke byggetillatelse fordi han mistet hjemstavnsretten etter å ha vært for lenge ute av landet under krigen. Til å begynne med var han stille om opplevelsene under krigen. Da marerittene begynte å komme, rundt ti år etter krigen, var det vondt for Helga å se at mannen led. Hun synes de har vært heldige som har fått oppleve å være sammen så lenge. Foto: Odd Brodersen

TVEDESTRAND: — Det er provoserende å lese, men når man leser hele historien til krigsseileren, forstår man ham, sier Christina Bjørn-Hansen, daglig leder på kaféen Cocos & Chaos på Lyngør.

På veggene henger bilder av krigsseilere på rekke og rad. Under det ene er det et sitat fra krigsseiler Oscar Jon Vennersborg: "Jeg har aldri hatt det så godt og kjekt som under krigen." Vandreutstillingen ”Disse inntrykkene kommer frem ganske stadig” vises på Lyngør for første gang. Her får vi se 25 krigsseilere og deres ektefeller gjennom portretter, sitater og lydopptak.

— Vi ønsker to ting med utstillingen. Det ene er at publikum skal bli berørt av enkelthistoriene. Samtidig ønsker vi også å få folk til å bli interessert seg i å skaffe seg mer informasjon om temaet, sier Bjørn Tore Rosendahl ved Stiftelsen Arkivet, som har vært ansvarlig for tekstene i prosjektet.

Traumer etter krigen

De har jobbet med krigsseilerprosjektet siden dåpen av Hestmanden, og lagde derfor en miniutstilling som forteller noen av deres historier. 14. juli skal utstillingen vises om bord på Hestmanden, 26. juli vises den på Bragdøya i Gerrards villa og 2 august vises den i Risør i Fredshuset på Tjenna i tilknytning til Risør trebåtfestival. Der er årets tematikk krigsseilerne.

— Det er en fin måte å spre utstillingen på. Dessuten ønsker vi å få vist utstillingen flere steder i Norge også, sier Rosendahl.

"Norges viktigste bidrag til de alliertes seier under andre verdenskrig, var det norske sjøfolk i handelsflåten som stod for. De fraktet nødvendig last som soldater, flybensin, våpen – men også mat og andre nødvendighetsvarer til de allierte nasjoner. Men det kostet. 4132 norske sjøfolk mistet livet på havet under andre verdenskrig, inkludert de som seilte i Norge og for marinen.

Da krigsseilerne i uteflåten etter hvert kom hjem etter krigen, møtte de et samfunn som ikke forstod hva de hadde vært gjennom og som i liten grad anerkjente deres krigsinnsats. Og da traumene noen år senere for mange kom som resultat av år fylt med frykt og voldsomme opplevelser, hadde verken helse- eller trygdevesen de nødvendige kunnskapene til å ta vare på datidens veteraner", fortelles på utstillingen.

Portretter

22. november 2011 ble det flytende minnesmerket over krigsseilernes innsats D/S ”Hestmanden” døpt, med H.M. Kongen og 240 av de 1200 gjenlevende norske krigsseilerne til stede. Utstillingen viser utdrag av materialet samlet denne dagen.

Dette er de portretterte og siterte krigsseilere og konene: Dag Midbøe, Sverre Hietanen, Olav Aune, Trygve Haavald Laheim, Harriet Ulversøy, Edvard Trevland, John Dahl, Oscar Jon Vennersborg, Åge Martin Schultz, Arne Smith-Johansen, Oddrun Smith-Johansen, Gustav Stokkedal, Nils Severin Økland, Søren Brandsnes, Helga Brandsnes, Gustav Stokkedal, Erling Bjørn Pedersen, Willie Hardy Søland, Per Arne Torstensen, Edwart Bayer Wiksnes, George Hovland, Johan Nikolai Stoksund, Ingval Wahl, Haavard Øien.