GØTEBORG: Arild Andresens siste film "Kompani Orheim" er med i hovedkonkurransen i Gøteborg International Film Festival. Der kan den vinne premien på en million kroner for Beste nordiske film. Søndag kveld var det verdenspremiere på filmen, som ble vist for andre gang i formiddag.

Det gikk veldig fint det. Filmen ble godt mottatt i salen. Det var også fine reaksjoner etter visningen, da vi hadde en spørsmål/svar-seanse på scenen , sier Arild Andresen, som er fra Kristiansand, til fvn.no.

- Kommunikasjon, ikke konkurranse

Andresens film er sammen med "Sønner av Norge" de to norske filmene som er nominert i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Gøteborg.

— Jeg tenker ikke så mye på konkurransen. Vår oppgave er å følge opp filmen, så håper jeg den slår an blant publikum. Hvordan juryen tenker vet ikke jeg. Jeg har bare sett "Sønner av Norge", de andre har jeg ikke hatt anledning til å se ennå, sier regissøren, som likevel innrømmer at han krysser fingrene under prisutdelingen lørdag kveld.

Ingen hever seg over det at det er hyggelig å vinne pris, men det tar jeg som en eventuell bonus. Film er først og fremst kommunikasjon, ikke konkurranse , fastslår regissøren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PREMIERE: Søndag hadde filmen "Kompani Orheim" verdenspremiere under Gøteborg International Film Festival. Filmen stilte med skuespillere og regissør, fra venstre Kristoffer Joner som spiller far Terje Orheim, regissør Arild Andresen og Vebjørn Enger som spiller unge Jarle Orheim. Foto: Wenche Schjønberg, Scanpix

Publikumsfestival

Filmfestivalen i Gøteborg er en av verdens største publikumsfestivaler, med omtrent 200.000 besøkende. Festivalen viser over 500 filmer fra 80 land.

Vi har fokusert opp mot visningen av vår film, så jeg har ikke hatt tid til så mye annet. Vi skulle representere filmen, det var vår oppgave. Dette ble en slags generalprøve for norgespremieren, den er viktigere , sier Andresen.

Premiere i Kristiansand

Norgespremieren er fredag 2. mars. Før det har filmen førpremiere under åpningen av Filmfest Oslo 29. februar, samt i Stavanger 1. mars. Men på selve premierekvelden kommer Andresen og skuespillere til Sørlandet.

Kristiansand kino kom med en hyggelig invitasjon, som vi valgte å takke ja til. Det blir hyggelig å komme hjem, så kan jeg invitere venner og familie på premieren , forteller Andresen som også avslører at Arendal, der en del av filmen er spilt inn, vil få besøk av filmteamet.

"Kompani Orheim" er den tredje og siste filmen i trilogien om Jarle Klepp. De to foregående var "Mannen som elsket Yngve" og "Jeg reiser alene". I denne filmen er handlingen lagt til tiden da Jarle bodde hjemme hos sine foreldre, og het Orheim til etternavn. Vebjørn Enger spiller Jarle Orheim, mens Kristoffer Joner spiller faren Terje Orheim.