Komikeren og kunstneren Amir Asgharnejad og et team fra NRK P3 ble utsatt for trusler da de skulle forlate den aserbajdsjanske hovedstaden Baku, skriver aftenposten.no.

— Det som har skjedd er at teamet ved utreise ble utsatt for en helt uakseptabel behandling av aserbajdsjanske myndigheter. De er blant annet blitt utsatt for trusler, sier Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i NRK.

Asgharnejad skal ha blitt holdt igjen i avhør på flyplassen i Baku. IfølgeNRKble komikeren også avkledd og nødt til å trampe på det iranske flagget.

Asgharnejad og NRK-teamet har vært i Baku for å dekke Eurovision Song Contest. Under navnet Bijan har Asgharnejad parodiert en iransk TV-reporter, og laget en rekke humorinnslag hvor han gjør narr av Aserbadjan.

Komikeren spør blant annet tilfeldige folk på gatenom det aserbajdsjanske ordet for «Gay parade». Homofiles rettigheter står som kjent ikke særlig sterkt i Aserbadjan, og 17. mai ble Eurovision-nettsidene hacket av aserbajdsjanske homohatere.

Kalt et «hån for landet»

Stuntreporteren er blitt plukket opp av lokale medier, og er blant annet blitt kalt for en «iransk sabotør». De har også kalt reportasjene et «hån mot landet»

NRK mener det er helt klart at truslene kommer som en følge av dekningen fra Baku.

– Denne behandlingen skjer som en følge av jobben som TV-teamet har gjort i Baku. NRK ser meget alvorlig på hendelsen, sier Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i NRK.

Vurderte å trekke Norge

Ifølge NRK anså de situasjonen så alvorlig at de vurderte å trekke Norge fra ESC-finalen.

– Men vi valgte å gjennomføre. Å trekke Tooji ut, ville skapt store problemer for arrangørene EBU og artistene. Vi kom til at det hadde blitt en feil reaksjon, sier Per Arne Kalbakk til NRK.

Preget av situasjonen

Nå er de fire NRK-medarbeiderne tilbake i Norge. Ingen av dem er fysisk skadet, og de har ikke blitt utsatt for vold.

— Det er litt for tidlig å gå i detalj om hva som har skjedd. Men det har blant annet kommet trusler fra aserbajdsjansk politi, og NRK-medarbeiderne er preget av det de har vært igjennom. De opplevde situasjonen som truende og svært ubehagelig, forteller Hansen.

Nå vil teamet bli fulgt opp av NRK, og UD er informert om saken. NRK vil også komme med en kraftig reaksjon overfor aserbajdsjanske myndigheter, samt melde saken videre til den europeiske kringkastingsunionen, EBU.

UD vil kartlegge hva som har skjedd

Det norske utenriksdepartementet ser alvorlig på saken.

— Hvis det som har kommet frem av trusler stemmer, er dette noe vi tar svært alvorlig. Vår ambassade og ambassadør følger opp saken med aserbajdsjanske myndigheter. Vi vil også være i kontakt med NRK for å kartlegge hva som har skjedd, sier Hanne Melfald, kommunikasjonsrådgiver i DU.

- Hvordan har dere fulgt opp saken i Aserbajdsjan?

Da ambassadøren fikk informasjon om at en av NRKs medarbeidere var blitt holdt tilbake i avhør, tok han straks kontakt med den aserbajdsjanske protokollsjefen. I dag er det kommet frem nye opplysninger om trusler, og vi vil nå be om forklaring på hva som har skjedd.

- Hva var innholdet i truslene?

Jeg kan ikke si noe om det, og har ikke anledning til å kommentere saken ytterligere, sier Melfald.