KRISTIANSAND : — Vi har fått filmen kalkulert en gang tidligere, men nå starter vi med blanke ark og prøver å kalkulere filmen fra bunn av, sier Alex Scherpf.

Sammen med kona Reidunn Gøthesen Scherpf har han jobbet med filmen "Pepper" i godt over fem år. Filmen er en sørlandsk gangsterkomedie, og våren 2007 ble det spilt inn en trailer med blant andre Rune Andersen, Janne Formoe, Fredrik Strømstad, Bjørn Sundquist og Ingar Helge Gimle. Men de siste årene har det vært stille.

Budsjettseminar

Mandag og tirsdag i forrige uke ble det derimot blåst liv i prosjektet igjen. Filmen ble brukt som utgangspunkt for et produsentseminar i regi av Sørnorsk filmsenter, med fokus på budsjett og finansieringsplan for spillefilm. Det var den erfarne filmprodusenten Ørjan Karlsen som hadde seminaret.

— Vi har aldri vært nærmere enn vi er nå, slår Scherpf fast.

Karlsen er på plass mandag og tirsdag denne uka også, for å avslutte seminaret for denne gang.

— Det ligger også i systemet at vi kan bruke Karlsen mer senere i prosjektet. Samtidig kan de andre produsentene nyttiggjøre seg det han sier om vårt prosjekt, det være seg alt fra stabsfunksjoner til ting og tang, sier Scherpf.

Vil gjøre den så billig som mulig

"Pepper" har tidligere blitt budsjettert til å koste 29,8 millioner kroner. Scherpf prøver under seminaret med Karlsen å kutte noen millioner.— Vi ønsker å gjøre det så billig som mulig for å øke gjennomføringsevnen. Men vi er oppe i omtrent 18 millioner nå, forteller han.

— Men vi må ha et nøyaktig estimat. Vi kan ikke plutselig mangle en halv million under innspillingen, sier den erfarne regissøren og produsenten.

Kan spilles inn i sommer

Scherpf forteller at interesserte investorer i Søgne ønsker å bidra i prosjektet.

— De virker oppriktig interessert, men jeg aner ikke hvor mye de vil inn med, sier Scherpf, som også har blitt lovet millionstøtte fra SF Norge.

— Men de har blitt litt reserverte. De har satset på andre filmer, som "Fuck up", og de har ikke gått som de hadde håpet. Jeg tror krimkomedie er et skjellsord hos SF nå, men de har sagt at de skal stå ved det de har lovet. Og det har vi papirer på. Og hvis vi kan skyte filmen i sommer, er den ikke på kinoene før om noen år, og da kan markedet se annerledes ut, avslutter Scherpf.

- Trenger flere stemmer

Filmbudsjett 2.jpg

Den erfarne produsenten Ørjan Karlsen karakteriserer filmmiljøet på Sørlandet som potent.— Jeg kjenner ikke filmmiljøet på Sørlandet særlig godt, men har fått med meg at det har kommet en del filmer herfra uten offentlig støtte. Det vitner om pågangsmot, og det virker som et potent sted å sette i gang ting, sier Karlsen.

— Det har ligget brakk lenge nå, så nå er det på tide landsdelen viser seg igjen. Det virker som det ikke skorter på initiativ her. Og det er bra, for vi trenger flere stemmer på banen i filmjungelen, legger han til.

Ørjan Karlsen er produsent i firmaet Folk Flest Filmproduksjon, og står blant annet bak filmer som "En helt vanlig dag på jobben", "Gymnaslærer Pedersen" og "Folk flest bor i Kina". Nå kan han bli involvert i "Pepper".

— Det er et kjempespennende prosjekt, i en sjanger som er veldig salgbar. De har gitt den et sørlandsk særpreg, og det gjør den unik, sier han.