LISTAS LYS: -Her i sanddynelandskapet ønsker vi å skape noe som vekker internasjonal anerkjennelse fordi det tar vare på naturen, sier Solveig Egeland. Arkitektene Yashar Hanstad (til v.) og Andreas G. Gjertsen er med på stjernelaget som har laget en mulighetsstudie for området. Det unike lyset er blant områdets viktige attraksjoner. Foto: Kjartan Bjelland
VINDU MOT HAVET: Den vesle hytta blir åpen for alle, og det blir mye å se på både utenfor og innenfor vinduene. Foto: Kjartan Bjelland
FORNØYDE: Arkitektstudentene Monir Jimenes Fernandez Rafaelly (23) fra Tec de Monterrey i Mexico og Henriette Bakke Nielsen (26) fra NTNU i Trondheim synes det er kjempespennende å være med på workshopen. Foto: Kjartan Bjelland
HYTTER I SANDDYNER: Slik ser arkitektene for seg at hytter kan integreres i sanddynene dersom planene en gang blir virkelighet. Foto: ILL: HELEN & HARD, PIR II, TYIN TEGNESTUE
Kart1sp.ai Foto: Kjartan Bjelland
VEIEN TIL FREMTIDEN: En 60 meter lang rampe fram mot hytta og utsiktspunktet er bygget på peler, og kan fjernes når bygget rives uten å skade naturen. Foto: Kjartan Bjelland

— Hvis ikke du tror på det umulige, skjer det jo ingen ting, fastslår grunneier og ildsjel Solveig Egeland.

Utsagnet understrekes ved at det midt mellom Havikas landbruksarealer, friluftsområder og vernesoner står 14 arkitektstudenter fra Mexico og Norge og snekrer et utsiktspunkt mot havet, - og kanskje også mot Listas fremtid.

I løpet av tre knappe uker blir installasjonen reist, og lørdag kommer både turistsjefen og næringssjefen i Farsund kommune for å åpne nyskapningen.

Hurtigarbeidet ledes av den trønderske arkitektduoen Andreas G. Gjertsen og Yashar Hanstad i Tyin tegnestue. De to 31-åringene er kometer på den arkitektoniske stjernehimmelen, og sammen med etablerte topparkitekter i Helen & Hard, prisbelønt bl.a for biblioteket i Vennesla, og kolleger i Pir II, har de det siste halvåret utformet en stor mulighetsstudie som kan gi Havika et enestående turistanlegg.

Høye ambisjoner

— Det overordnede målet er en utvikling av området som tar vare på kulturlandskapet. Vi ønsker å skape noe som blir internasjonalt anerkjent fordi det tar vare på naturen, sier Egeland.

Mulighetsstudiet skal danne grunnlaget for en ny reguleringsplan, og puttes definitivt ikke i en skuff:

— Planprosesser blir gjerne tørt materiale. Denne byggeworkshopen er en symboleffekt for å gi et lite hint om hva det kan bli, forklarer Gjertsen og Hanstad.

Workshopens konkrete resultat blir en 60 meter lang rampe som leder opp og fram til en liten hytte med rause vindusvegger som slipper inn Listas lys og gir utsyn til den endeløse horisonten.

Der inne skal arkitektgruppens mulighetsstudie stilles ut, og vise hvordan området kan forvandles til et sted med camping, retreat og hytter både i sanden og i trærne, - samtidig som man ivaretar Havikas sanddynelandskap og biologiske mangfold, dens historiske arv og vernesoner.

— Det er utfordrende og gøy å jobbe med et så komplekst område, sier Gjertsen og Hanstad.

Prisbelønte

De to startet Tyin tegnestue i 2008, og har markert seg internasjonalt med billig, lavteknologisk og enkel arkitektur som brukes strategisk for å fremme utvikling.

I fjor fikk de Norsk Forms pris for unge arkitekter, og ble i 2010 hedret med "Earth Award for excellence in social justice"for barnehjemmet de skapte i grenseområdet mellom Thailand og Burma, I fjor ble de tildelt Unescos "Global Award for Sustainable Architecture", og nå står de på Lista og arrangerer workshop som resulterer i et impulsivt lite byggverk Farsund kommune har godkjent uten å ane hvordan det skulle se ut.

Det gjorde ikke arkitektene heller.

— Alle studentene er med på å forme det underveis, forklarer de.

Ved deres side står primus motor Solveig Egeland, kunstner, coach og arealplanlegger med et brennende engasjement for miljøvern, kunst og kultur. Til nå mest kjent for sine fire kvadratmeter små hytter som hun har oppført ulike steder som en hyllest til naturen og de enkle opplevelser, og for søppelhyttene hun skaper av avfall som forurenser strendene.

Nå er den 43 år gamle kvinnen fra Kvinesdal en av 19 grunneiere som til sammen besitter over 200 mål på Hanangermona som de ønsker å omskape til et turistanlegg utenom det vanlige.

Helt frelst

For å gjøre en milelang historie ekstremt kort, startet hennes engasjement for området i 2002, da hun jobbet som arealplanlegger for Vest-Agder fylkeskommune.

— Jeg jobbet med bøndene her ute, og ble helt frelst, smiler hun.

Siden har hun involvert det som kan krype og gå av privatpersoner, myndigheter, bedrifter, og da hun bestilte mulighetsstudien hadde hun så vel fylkeskommunen, fylkesmannen og diverse sponsorer med på laget som finansierte gildet.

— Kanskje Norges dyreste mulighetsstudie, smiler hun, og sikter til de 600.000 kronene hun skrapte sammen for å engasjere de tre firmaene i arkitektenes toppklasse.

— Vi tenker at området er en diamant, så vi må sikte høyt, forklarer hun.

I tillegg har lokale bedrifter bidradd med om lag 400.000 kroner til workshopen som resulterer i arkitektstudentenes installasjon som kan bli stående i to år. De norske deltakerne studerer ved NTNU i Trondheim der Gjertsen og Hanstad underviser, og det var knallhard konkurranse om å bli med på prosjektet. Mexicanerne rekrutterte Hanstad da han i vår deltok på en av Sør-Amerikas største arkitekturkonferanser.

I de tre ukene arbeidet pågår, bor de på området, og mens grunneierne i Hanangermona grunneierlag forsyner dem med mat, bidrar lokale bedrifter med alt de trenger av bygningsmaterialer.

Nå håper Egeland installasjonen der planene skal stilles ut også skal tiltrekke seg investorer som er villig til å satse på fremtidens anlegg.

De trønderske arkitektene er imponert over det Solveig Egeland har satt i gang.

— Det handler om å se en mulighet. Men også om å ha vilje og mot til å ta den, understreker Andreas G. Gjertsen.