kierkegaard.jpg
de usynlige.jpg
gardell cover.jpg
Fugletribunalet.jpg
Stein saks papir.jpg

Kristiansand: Fædrelandsvennens anmeldere har valgt ut sine bokfavoritter fra 2013. Her er Thea Marie Dolva, Emil Otto Syvertsen, Valerie Kubens, Bjarne Tveiten og Alf Kjetil Iglands topp tre lister.

Thea Marie Dolva

Stein saks papir.jpg

1. "Stein saks papir"

Roman

Forfatter: Naja Marie Aidt

Forlag: GyldendalI år kom Aidt, etter flere dikt— og novellesamlinger, med sin første roman, og det å følge én av hennes karakterer over så pass lang tid, hadde en suggererende effekt på meg.

Det endte med et slags ras. Vi følger den kule, avslappede Thomas, som lever et OK liv inntil en hendelse åpner opp en glugge mot fortiden og sakte men sikkert omkalfatrer alle hans tankesett, perspektiver og relasjoner.

Aidt selv har uttalt at hun med denne romanen utforsker den vestlige kulturens myter om mannen.

Og kanskje kommer realismen i verkene hennes nettopp av disse inkorporerte mytene og forestillingene som bryter opp det jordnære og dagligdagse med ekstraordinære og naturlig ekstatiske innslag fra det egenmektige menneskesinnet.

**2. "Pupper og egg"

Roman

Forfatter: Mieko Kawakami

Bokvennen**

Ei frisk og rytmisk lita bok som tar opp sammensatte, dagsnære temaer – kroppens rolle i et overkjørende samfunn, fremmedfølelse overfor egen natur, konsekvensene av kjønn – på en nett og elegant måte. Handlingen utspiller seg i Tokyos tette gater, en knøttliten leilighet og et kurbad fullt av kvinner. Natsu får besøk av sin dystre søster som er besatt av tanken på å ta en brystoperasjon; samtidig har hennes unge datter sluttet å prate. Kvinnenes harde økonomiske og sosiale situasjon i Japan ligger som bakteppe for fortellingen. Forfatter Kawakami, som også er pop-artist, går intelligent og oppfinnsomt til verks i undersøkelsen av forholdet mellom samfunn, hjerte og kropp.

**3. "Fugl"

Barnebok

Forfatter: Lisa Aisato** Forlag: Gyldendal

Jeg var så heldig å være tilstede i rommet da forfatteren/illustratøren leste denne boka høyt for en gjeng barneskoleelever på litteraturfestival. De satt trollbundet, og etterpå rakte de hendene i været en etter en: «jeg vil også bli fugl», innrømte de, alvorlig. «Fugl» handler om lengsel. Ei jente drømmer seg vekk fra de kalde gatene og menneskene og opp til fuglene. Hun vil bare være som dem. Det finnes groteske innslag av forvandling, det finnes vakker symbolikk og kunst, og jeg får ville assosiasjoner til popstjerner som barberer skallen og folk som kaster seg utfor stup. Samtidig har jeg sjelden lest noe så mykt og herlig barnelogisk. Denne boka gjør deg og ungen din varm.

Emil Otto Syvertsen

gardell cover.jpg

1. "Tørk aldri tårer uten hansker"

Trebindsroman

Forfatter: Jonas Gardell

Forlag: Vigmostad og BjørkeTrilogien er komplett i Sverige, i Norge er to bind kommet – det tredje kommer i februar. Mange kjenner handling og personer fra TV-serien som nylig har vært vist på NRK 1, så god at en for en gangs skyld slipper å si at «boka var mye bedre». Men når det er sagt, en får selvsagt mye bredere innsikt og flere detaljer i romanene. Jonas Gardell skriver med et brennende engasjement. Han er en eksellent forteller og han har et sterkt budskap: Ikke bare var homoer undertrykket i Sverige på 1980-tallet, de fikk sannelig også skylda for epidemien, og «de fikk som fortjent». Gardell refser de som fremmet disse holdningen. Men først og fremst forteller han så godt at du knapt kan legge boka fra deg.

**2. "Vi ses i morgen"

Roman

Forfatter: Tore Renberg

Forlag: Oktober**

På 600 sider ruller Renberg ut en fortelling som driver leseren til å overgi seg fullstendig. Handlingen går over seks døgn og leseren møter et tjuetalls mennesker. 106 små kapitler flytter handlingen i tid og rom og vever den sammen til en sterk helhet. Alle hovedpersonene er svikere, eller er blitt sveket. Noen er besteborgere, andre er utskudd og avskum i samfunnet, alle er skildret med Renbergs rause, menneskelige varme. Dermed handler det om LIVET. Stavanger er stedet. Tre tragedier er hovedingrediensene, alt skjer i et rasende tempo i en fantastisk litterær komposisjon som er holdt sammen av en formens mester. Og tross uærlighet, lureri, hor, umoral og forbrytelser, handler boka om kjærlighet.

**3. Dinglen og Ramona

Roman

Forfatter: Cathrine Evelid

Forlag: Aschehoug**

«Dinglen og Ramona» er ingen hyggeroman. Forfall, fortielse, fornedrelse, undertrykkelse og moralsk oppløsning er jo slett ikke noe å glede seg over. Likevel: Det er et litterært mesterverk man leser i, først med en god del motstand, siden med en pinlig nysgjerrighet for hvor mange og hva slags ufyselige hemmeligheter som fremdeles skjuler seg i dette miljøet. Men mot slutten oppdager man den varmen stymperen Dinglen omtales og omfattes med og hvor viktig han er både som bringer av lys og av mørke i dette nitriste miljøet. Kulturell fattigdom i ei sørlandsbygd, og forkvaklet familieliv, handler det om. Og det meste går galt når familiens yngre generasjon skal foreta arveoppgjøret.

Valerie Kubens

Fugletribunalet.jpg

1. "Fugletribunalet"

Roman

Forfatter: Agnes Ravatn

Forlag: SamlagetEn kvinne på 33 år søker tilflukt som en slags hushjelp hos en mann i en avkrok ved en vestlandsfjord. Det veksles knapt et ord, og fortellingen skjer gjennom handlinger og jeg-personens brokker av tanker og fortumlede følelser. Her fins ingen allvitende forteller, så leseren får gradvis og langsomt avslørt hvem hun er og hvorfor hun er der. Vi følger spenningen som øker mellom de to sære, rare folkene på denne utposten. Han herre, hun tjener. Begge bærer på store hemmeligheter. Og lengsler. Ravatn skildrer så godt sitringen mellom dem, og frykten og fortvilelsen som tidvis eksploderer. Stadig knapt uten ord. Det er nettopp fraværet av samtale som gjør boken så eksplosiv.

**2. "Mørke grener"

Krim

Forfatter: Nikolaj Frobenius

Forlag: Gyldendal**

Mørke grener handler om et menneske som mister grepet over seg selv, blir invadert av frykt, og ikke evner å skille mellom virkelighet og fantasi. Omtrent som det må være å gå i en mørk skog alene og miste evne til å holde mørkredselen på avstand. Til slutt blir frykten så gjennomgripende at en får panikk.

Det beste ved boken er skildringen av hovedpersonens gradvise tap av grep om seg selv. Det gjør ham til offer både for den andres utspekulerte ondskap, men like mye for sin egen manglende evne til å tenke klokt og rolig. Vi kjenner panikken, og deler den med ham.

3. **"Collinisaken"

Kortroman

Forfatter: Ferdinand von Schirach

Forlag: Gyldendal**

Den tyske forsvarsadvokaten Ferdinand von Schirach skriver om menneskesinnets uransakelige veier og hvilke kriminelle handler de kan avstedkomme. Denne handler om en taus italiener som begår et bestialsk mord ingen forstår motivet for. Så pipler det etter hvert fram, og vi skjønner så altfor godt.

Romanen er dels bygd opp rundt spenningen knyttet til hva det er som kan drive et menneske til en så avskyelig hendelse, og dels til den unge, uerfarne forsvarsadvokatens arbeid med å forsøke å få til et forsvar av et menneske som ikke vil forklare seg, som innrømmer drap og som vil ha sin rettergang. Samt til advokatens konfrontasjon med egne idealer og oppfatninger som han blir tvunget til å revurdere.

Men det sterkeste ved boka er at leseren tvinges til å kjenne på ubehaget ved at mennesket ikke er helt godt eller helt dårlig, svart eller hvitt, men grått, som det blir sagt i boka.

Bjarne Tveiten

de usynlige.jpg

1. "De usynllige"

**Roman

Forfatter: Roy Jacobsen

Forlag: Cappelen Damm** De usynlige er ei gripande og vakker, men usentimental forteljing om ein fattig, men på ein måte sterk, familie på Barrøya, ein stad på Helgelandskysten for 100 år sidan.

Roy Jacobsen skildrar vinterstormane slik at du kjenner kaldgufsen frå gisne husveggar, og ser midnattssola mot horisonten midtsommars. Dialogane, på usminka helgelandsdialekt, er innertiarar.

Sterke, varme, arbeidssame kvinner, barske – og inkluderande – menn, personskildringane er sterke og fulle av varme. Spesielt blir Barbro, systera til familiefaren Hans, og som er litt tilbakeståande, ein person som du ikkje greier å gløyme etter lesinga.

Forteljaren Jacobsen har snekra saman ei forteljing som inviterer til sentimental søtsuppe, men så greier han å presentere soga på 240 sider – fullstendig utan sentimentalitet! Mest av alt fortel det mykje om kva for ein gnistrande dyktig forfattar Jacobsen er.

**2. "Imperium"

Roman

Forfatter: Christian Kracht

Forlag: Pelikanen forlag**

Romanen Imperium av Christian Kracht er på ein måte ein såkalla pastisj, etterlikning av ein gamaldags røvarroman, men romanen er noko mykje meir.

Dels ironisk, dels grovt harselerande, kommenterer forfattaren utviklinga i Tyskland det første ti-året av 1900-talet.

Hovudpersonen, tyskaren August Engelhardt, er bygt rundt ein verkeleg person. Han emigrerte og slo seg i 1902 ned på ei øy i Stillehavet for å bygge opp ein kokosnøttfarm.

Engelhardt, nudist og vegetarianar, et berre kokosnøtter, og blir etter kvart sinnssjuk. Det snirklete språket, med mange innskotne undersetningar, kler innhaldet. Eg hadde mange hyggelege timar medan eg las meg gjennom dei snirklete setningane, og stadig måtte smile – og iblant le hemningslaust.

NB! Romanen toler uvanleg godt å lesast fleire gonger!

**3. "Songfuglen"

Roman

Forfatter: Jan Roar Leikvoll

Forlag: Samlaget**

Handlinga i den fjerde boka til Jan Roar Leikvoll, Songfuglen, er lagt til eit isolert samfunn, ein namnlaus by ein eller annan stad, folkesett av kvinner og forboden for menn.

Mennene lever ute i skogane rundt byen og går til åtak, men kvinnene forsvarer seg. Ungguten Jakoba har vakse opp forkledd som jente. Han har ei fantastisk stemme. Skal han halde på den vakre stemma, må han ofre manndomen.

Det er slutt på det trygge tilværet for Jakoba, og så blir han forelska…

Boka er ein dystopi; spennande, grov og hjarterå. I Songfuglen er det kvinner som er fabrikkarbeidarar, horekundar og bødlar. Ekstra inntrykk gjer all råskapen fordi han er skildra med eit presist, levande, vart og nært språk. Den fjerde romanen til Leikvoll er det endelege beviset for at Noreg har fått ein ny, stor forfattar.

Alf Kjetil Igland

kierkegaard.jpg

1. "Søren Kirkegaard. Den fromme spotteren"

Filosofi

Forfatter: Trond Berg Eriksen

Forlag: Press200 år etter Kierkegaards fødsel har professor Trond Berg Eriksen nylest hans forfatterskap. Det er blitt en opplysende presentasjon av og innføring i den store danskens livsverk. Kierkegaards tekster er fulle av fabuleringer, paradokser og dramatiseringer, så det kan være klokt å begynne i sekundærlitteraturen.

”Hiin enkelte” er Kierkegaards kjente uttrykk. Det er dette som griper tak i leseren, den enkeltes ansvar, kravet om inderliggjøring. Han rører ved det moderne menneskets eksistens som ingen før ham.

Slik fikk han betydelig innflytelse på filosofi, teologi, litteratur og psykiatri. Trond Berg Eriksen er en enestående formidler som ikke minst viser hvorfor Kierkegaard stadig er aktuell.

**2. "Svaret. Haakon og Maud VI"

Historie

Forfatter: Tor Bomann-Larsen

Forlag: Cappelen Damm**

To kongelige nei runger gjennom de mørke ukene etter okkupasjonen i 1940, først overfor tyskerne. Så forlater regjeringen landet. Statslederne som er tilbake, vil samarbeide med tyskerne i et riksråd, selv om de må ofre konge og regjering. Kong Haakon blir bedt om å abdisere! Nå må han si nei til landets presidentskap!

Forfatteren har funnet dette nei i kongens håndskrift i Slottets arkiver. Viktigere enn dokumentet er likevel den prinsippfasthet som kongen viste under sterkt press.

Tor Bomann-Larsen er en fremragende forteller og en formuleringens mester. Med en regissørs blikk for stoffets muligheter skaper han en thriller av historiens gang disse skjebnedagene. Imponerende og opplysende.

**3. "Prosten"

Roman

Forfatter: Jan Jakob Tønseth

Forlag: Cappelen Damm**

Jan Jakob Tønseth har skrevet en roman om sin bestefar, Kristen Skjeseth (1880-1959 ), som var prost i Vågan og Lofoten fra 1921 til 1951. Det er en sterk bok om en person som utviste mot og kløkt i den værharde tjenesten, der hans personlige egenskaper viste sin styrke under og etter krigen. Han deltok aktivt i motstandarbeidet, men ved rettsoppgjøret viste han sinnelag i god Mandela-ånd.

Frem trer bildet av en prest med et sterkt sosialt engasjement og syn for mennesket med alle sine gode sider, men også brister og feil. ”Prosten” er en roman til ettertanke og refleksjon over etiske dilemmaer, en bok det er vanskelig å stille seg likegyldig til, romankunst av det meningsfulle slaget.