KRISTIANSAND: Tirsdag ble det klart at "Kompani Orheim" får verdenspremiere 4. februar under filmfestivalen i Gøteborg. Der skal den være med i hovedkonkurransen, der premien er en million svenske kroner.

29. februar, to dager før filmen har kinopremiere, får filmen norgespremiere. Da åpner filmen den nye filmfestivalen Filmfest Oslo. Der skal 50 filmer vises på fem kinoer i løpet av fem dager. Konkurranseprogrammet under Filmfest Oslo består av tolv internasjonale filmer.

Regissør Arild Andresen imponerte stort med "Keeper'n til Liverpool". Med "Kompani Orheim" viser Andresen igjen sitt store talent. Det er en svært gripende og engasjerende oppvekstsskildring, som jeg er helt sikker på kommer til å falle i smak hos et stort publikum. De unge skuespillerne er strålende, og etter mitt syn gjør Kristoffer Joner sitt livs rolle. Jeg er veldig stolt over at vi åpner Filmfest Oslos konkurranseprogram med en så god film , sier programsjef Morten Steingrimsen på festivalens hjemmesider.

"Kompani Orheim" er den tredje filmen basert på Tore Renbergs romaner om Jarle Klepp, etter "Mannen som elsket Yngve" og "Jeg reiser alene". Nå møter vi Jarle den gang han het Orheim til etternavn og levde sammen med to foreldre som ville det beste, men som kom til kort i hverdagen. En tid hvor Jarle forelsket seg, ble anitrasist og aktivist, mens musikken uttrykte hva han følte og hvem han var.

Filmfestivalen i Gøteborg er Nordens støste publikumsfestival, med opp mot 200.000 besøkende. Festivalen i Stockholm er oså godt besøkt, med over 100.000 besøkende. I Norge er Tromsø uoffisiell norgesmester i å arrangere publikumsfestival. Der kommer det årlig opp mot 60.000 publikummere til kinosalene. Nå håper arrangørene av Filmfest Oslo å etablere en ny publikumsfestival.

Dette er riktignok etablerte festivaler som har næringslivet i ryggen, og det tar tid å bygge opp en solid festival, men det er et helt klart mål å få til noe lignende i Oslo. Vi ønsker å lage en bred publikumsfestival for film , sier festivalleder Arild Støfring.

Youngstorget vil bli samlingspunktet under festivalen, med stort telt og stor takhøyde. Her kan man møte filmfolket, ta seg en øl og snikkikke på nye filmer. På programmet vil det være norske premierer, amerikanske storfilmer, dokumentarer og sjangerfilm.

Både norske og internasjonale filmmakere og skuespillere inviteres, og det blir mye interessant å se på den røde løperen i løpet av de fem festivaldagene , sier Steingrimsen.

Regissør Arild Andresen har kjent Kristoffer Joner lenge, men har ikke fått anledning til å jobbe med skuespilleren før denne filmen. - Han er krevende, i den forstand at alt må være ekte for ham. Men til gjengjeld gir han jo utrolig mye av seg selv og våger å blottstille seg emosjonelt, noe denne rollen virkelig krevde, skryter regissøren. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon