OSLO/KRISTIANSAND: — Jeg kommer alene med gitaren min, og skal synge noen av de beste sangene mine. Men jeg skal også teste ut en del nye, og det er bra å gjøre det på studenter, for de er kresne på hva de liker og ikke liker, sier Eidsvåg til Fædrelandsvennen.

Sauda-mannen, som er utdannet teolog og har bakgrunn som sykehusprest, debuterte med "Inn for landing" i 1976, og etablerte seg etter hvert som en av landets mest folkekjære artister. Eidsvåg fenget både kristne og ikke-kristne lyttere med sine sterke tekster. I 2010 kom hans siste plate, "Rundt neste sving".

— Jeg opplever definitivt at jeg har forandret meg som artist gjennom årene. Gleden og engasjementet har ikke avtatt, men språket mitt har forandret seg, hva jeg snakker om. Jeg er ikke så overbevist om ting nå som da jeg var yngre, og er ikke så fast i min tro lenger, men opplever meg mer som en åpen fyr, sier Eidsvåg, som fyller 59 år til søndag.

Til Kilden i høst

På de 37 årene som artist har det blitt drøyt 20 album. Til høsten kommer en ny plate.

— Da kommer jeg med fynd og klem til Kilden. Jeg har ennå ikke vært der, men har hørt veldig mye bra om det bygget. Jeg hadde æren av å ha siste konserten i Agder Teater, men gleder meg veldig til å spille i Kilden, sier artisten.

— Hvilken type album blir det?

— De som har hørt litt av det, sier det låter friskere enn låtene mine har gjort på en stund. Jeg har jo villet at de siste platene mine skulle være sånn, men nå blir det litt mindre følelser og litt mer meldinger. Det er litt tilbake til protestene, det er vel slik i slutten av en karriere, at man finner tilbake til det man startet med, sier Eidsvåg, som hele Norge kjenner som rockepresten.

Radio-programleder

— Jeg har aldri ment at jeg har vært det. Jeg hatet den tittelen. Jeg hadde aldri hørt på en rockeprest selv. Folk vet hva jeg står for, og om noen velger å bruke den, så vet de at det er meg. Men jeg er ikke glad i den tittelen, sier han.

I 2011 prøvde Eidsvåg seg som tv-programleder i "En vakker dag", uten at det ble noen stor suksess. I år prøver han seg i radio. Hver fredag er han, sammen med Steinar Sagen fra "Radioresepsjonen", å høre i NRK P3s nye program "Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty".

— Det opplever jeg som veldig morsomt, at en eldre mann for lov til å leke med de unge. Det er jo bare et tøyseprogram, og min mor synes ikke skal holde på med sånne forflatende ting, sier Eidsvåg, som akkurat har skrevet ferdig sin faste spalte "En uke nærmere døden" når vi ringer.

"Hver gang vi møtes"

Eidsvåg har vært en forholdsvis fast seer av TV 2-suksessen "Hver gang vi møtes". Både seere og eksperter har et ønske om å se nettopp Eidsvåg i en eventuell tredje sesong av det populære programmet.

— Det har vært veldig hyggelig å se kolleger i det programmet, men det er ikke noe for meg. Jeg har blitt spurt om å være med tidligere, men det er et konsept jeg er dårlig på. Jeg er Norges beste på å gjøre Eidsvåg-låter, men blir ukomfortabel med å gjøre andres ting. Dessuten hadde nok en drøy uke sammen med andre kolleger blitt drøyt, jeg er en einstøing, avslutter Eidsvåg.