— Det forteller mye om likestilling hvilke instrumenter kvinnene har fått lov å spille. Cello var for eksempel lenge utelukket, siden kvinnen måtte skreve for å spille på den. Kvinner hadde heller ikke lov til å opptre offentlig. Det er dette som er temaet for forestillingen fredag, forteller Kildens administrerende direktør Bentein Baardson.

På kvinnedagen 8. mars kommer kongen, kronprinsessen, statsministeren, stortingspolitikere og hundrevis av dignitærer til Kilden for å overvære festforestillingen. Den markerer starten på feiringen av hundreårsjubileet for kvinnelig stemmerett over hele landet. Forestillingen sendes nesten direkte på NRK1, det vil si at den kommer en time senere på tv, eller såkalt "forskutt".

— Det er moro at Kristiansand har fått et hus som kan kvittere ut i nasjonal sammenheng, og som gir oss muligheten til dette, sier Baardson om Kilden.

Cicerone

For to år siden tok lederen av komiteen for stemmerettsjubileet, Kirsten Kolle Grøndahl kontakt med ham for å be ham sy sammen en festforestilling i anledning 100-årsjubileet for allmenn stemmerett. Showet og jubileet feirer også kvinnesakspionerene Camilla Collett, Fredrikke Marie Qvam, Gina Krog og Fernanda Nissen.

— Camilla Collett hadde en naturlig tilknytning til Kristiansand, og derfor passer det å ha denne forestillingen her, sier Baardson. Som konferansier, eller "cicerone" har han fått Ingrid Bjørnov.

— Hun skal lede det på en litt spesiell måte og med en spesiell stil, sier Baardson. Det vil naturlig nok være stor overvekt av kvinner på scenen på denne kvinnedagen. Den kvinnesterke artistlisten inneholder navn som: Kari Slåtsveen, Anne Grete Preus, Noora Noor, Wenche Myhre, Eir Inderhaug, Karin Krogh, Tuva Syvertsen og Valkyrien Allstars, Tine Thing Helseth og ten Thing Brassensemble og Katzenjammer.

100 % kvinner

— Dessuten har vi for første gang fått satt opp et symfoniorkester bestående av hundre prosent kvinner, med musikere fra symfoniorkestrene i Kristiansand og Stavanger. De skal gjøre spennende ting sammen med Tine Thing Helset, de skal ha egne numre og de skal også fungere som backingmusikere for andre innslag, sier Baardson.

— Blir det forbudt for menn å bevege seg på scenen?

— Nei, vi lever da i 2013, så de får slippe til. Ingrid Bjørnov skal advare litt spøkefullt om at det KAN forekomme enkelte menn på scenen i del to, sier Baardson.

Skjensel

Men slippe til var det altså ikke alltid kvinner gjorde i offentligheten i gamle dager.

— Å spille på blåseinstrumenter kunne de for eksempel ikke, for det hadde de ikke lunger til. I 1790-årenes London var det en far som fikk sin datter arrestert for å hindre henne fra den skjenselen det ville være å opptre offentlig. Og så sent som i 1972 var det forbudt for kvinner å løpe Holmenkollstafetten, sier Baardson.

Du skal imidlertid ikke lenger tilbake enn 2007 for å finne den første kvinnelige musikeren i Berlinerfilharmonien.

— Det ble et veldig oppstyr, forteller Baardson.