Sissel Kyrkjebø har norgesrekorden i platesalg med sin juleplate «Glade Jul» fra 1987. Der er alle klassikerne. Slik blir det ikke på «Strålande jul», som kommer 9. november.

— Poenget denne gangen var nettopp å ikke lage den platen på ny. Vi har bevisst styrt unna «de vanlige». Dem tar vi heller fram på turneen, i tillegg til dem vi har på platen, sier Kyrkjebø.

— Sanger utenfor den brede autostradaen. Vi vil løfte fram sanger som er ukjente for mange, men som er fantastiske, sier Nordstoga.

Skremmende enige

Det betyr ingen «O helga natt», ingen «Glade jul» eller «Deilig er jorden». På denne juleplaten kommer religiøse folketoner, svenske julesanger, danske julesanger, en Elias Blix-tekst Nordstoga har satt melodi til og en irsk sang som er oversatt til norsk. Innpakningen er kassegitar, kontrabass, litt folketoner og strykere. Ingen pompøse greier altså.

— Vi møttes i januar og plukket opp resten av julestemningen. 40 potensielle sanger ble til 12, Det felles plateprosjektet skal ut på turné i en uke mot slutten av november. Det blir med fullt band og Trondheimsolistene.

— Jeg har alltid hatt lyst til å lage en juleplate, men hadde vel ikke materiale til mer enn en EP. Det var en lykke at Sissel sjanghaiet meg, særlig siden vi tenkte så likt om hva slags plate vi ville lage, sier Nordstoga.

Nordisk julestemning

— Det gis ut mange juleplater. For mange, mener noen?

— Det er jo sesongbetonte greier med juleplater. De må nesten komme på likt, sier Nordstoga og ler.

— Jeg er veldig glad i julemusikk. Alt fra Bach til Disney. Og for mange er musikk en av de aller viktigste tingene med julen.