KRISTIANSAND: — Jeg tror dette arrangementet kan virke som en øyeåpner for dem som tror opera mest handler om noen som bare dør og dør, og noe gauling. Dette passer rett inn i Kildens filosofi om å være tilgjengelig for alle. Her byr vi på noen av de søteste konfektbitene i operaesken, men samtidig er de også blant de fineste, sier Frøydis Lind.

Opera Sør-lederen i Kilden har satt opp programmet for Opera i Parken i Ravnedalen 22. juni. Da skal solistene Solveig Kringlebotn, Angelica Voje, Marius Roth Christensen og Yngve Søberg fremføre et to timers program med svisker og perler fra operaens verden. Bak dem står KSO med fullt orkester dirigert av Ingar Bergby.

— Med dette vil vi lage en folkefest for alle, sier Espen Albert. Han står bak tiltaket sammen med Arne Christian Bang. Nå håper de at tusenvis av mennesker finner veien til Ravnedalen 22. juni, væpnet med picnic-kurver og nysgjerrighet.

Første i Norge?

Ideen oppstod da Arne Christian Bang var i San Francisco for to år siden og fikk se 15.000 mennesker overvære Opera in the Park.

— Det er noe spesielt når så mange mennesker stemmer i på allsang under "O sole mio". Det finnes slike arrangementer i London, Leeds og Amsterdam også, og nå har vi det altså her i Kristiansand. Jeg tror ikke det har vært gjort noen andre steder i Norge, sier Bang.

Da han kom hjem fikk han med seg kameraten Espen Albert på prosjektet, og det siste året har de arbeidet med å samle sponsorer og støttespillere til kulturløftet. Budsjettet er på 700.000 kroner, og det er Vest-Agder Fylkeskommune, Kristiansand Kommune og Spareskillingsbanken som har vært de tyngste bidragsyterne økonomisk. Andre samarbeidspartnere er Color Line, Gumpens Auto, Eiendomsmegler1 og Fædrelandsvennen.

"Sikker hjemmeseier"

— Det har vært ja hele veien når det gjelder å skaffe støtte. Alle synes det er attraktivt å stå som avsender på et slikt arrangement, sier Bang som håper dette kan bli et årvisst tiltak.

— Dette gjør opera tilgjengelig for mange. Jeg som har tre tenåringsbarn ville for eksempel merket det godt om jeg skulle tatt hele familien med på opera og betalt for det, sier Espen Albert.

— Programmet er en sikker hjemmeseier. I tillegg til mange operaperler har vi også med "You'll never walk alone". Det er viktig for oss som er Liverpool-fans, sier Arne Bang.

Måtte ha Mozart

Den kjente fotballhymnen stammer opprinnelig fra musikalen "Carousel" fra 1945, og er satt opp som avslutning på programmet. Gershwins "Summertime" framføres også, i tillegg til et par numre fra filmen "Sound of Music". De klassiske operastykkene er laget av blant andre Puccini, Bizet, og Dvorak.

— Vi prøvde å unngå Mozart, siden han som regel alltid er med ellers. Men det var bare ikke mulig. Han har laget for mye fint, sier Lind.

Scenen i Ravnedalen sto ferdig i fjor sommer, og dette er første gang den testes i "full skala" med symfoniorkester. Blir det regn flyttes forestillingen inn i Kilden, men da blir det "bare" plass til 1000 mennesker.

— Vi starter med opptog fra Torvet og 130 korpsmusikere fra tre skolekorps. Her skal ingen være i tvil om at det skjer noe. De første tusen familiene som møter opp får forresten et gratis picnic-pledd, sier Espen Albert.