Nå er det lokale historielag i den situasjon at det dekker tre gamle kommuner som er blitt til en, og i tillegg har denne kommunen fått bystatus. Men historielaget gjør sine valg , og i år er det Kvås som prioriteres med en rekke kapitler fra den gamle kommunen.

Originalt, og avgjort til etterlikning er Ådne Fardal Klevs artikkel «Kvåsborna frå 1854».

I alt 19 barn ble født dette året, og i den utstrekning det har vært mulig er så hvert enkelt av barna fulgt gjennom livet. Dette blir lokalhistorie på en spesiell måte, også med linjer langt utover et lite bygdesamfunn .

Kvås Bygdelag, Gamle vegar i Kvås, Gamle dager, Utvandring fra Kvås rundt 1850, samt en artikkel om Vemestadtinget 2004, tar også utgangspunkt i denne bygda.

Blant årsskriftets 25-talls artikler har «Amerikakofferten» en særlig appell. Her forteller Tor Engvoll om et elevprosjekt ledet av Siv Ringdal. Elever fra ungdomsskolens 9.klasse har som prosjekt fordypa seg i forholdet Lyngdal— Amerika, og her er det vinklet i mange retninger. Dette må avgjort være en gangbar vei til å skape historieinteresse blant de unge og dermed rekruttere til aktive studier i sitt hjemmemiljø.

Gamle presseklipp fra Lyngdal er også artig lesning, og sammen med små og store hendinger, enten det nå er jakt eller barnedåp det gjelder, finner også sin naturlige plass i årboka.

Kunnskapsformidling om eid og drag og kiselgur hører også med, samt land-endelsen i de mange gårdsnavn her sør.

Kongebyste og kulturhus, ætt og gårdstun, har også funnet plass, og så spørsmålet om Lyngdal er by eller land. Det er Nordisk Tidende som er i tvil om dette. De får svar, og skulle noen andre tvile, kan vi bare kvittere med at når disse linjene leses, har Lyngdal vært by i innpå fire år!

Sturla Ertzeid

ÅRSSKRIFT

Lyngdalsboka 2004

16 årgang

Utgitt av Lyngdal historielag