Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet er prinsessens fortelling om da kong Haakon, dronning Maud og lille prins Olav kom til Norge i 1905, og altså om hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet. Verken prinsessen eller forlaget skal kritiseres for timingen. Boken er en flott innføring i 1905-tematikken for barn. Faktisk syntes barn helt opp i 12-årsalderen at fortellingen er gøy.

Prinsesse Märtha Louise bruker eventyrets kjente drakt, en litterær form hun behersker godt. Dette kommer fram både i gjentakelser og språkform. Til tider blir lille prins Olav en slags kongelig Espen Askeladd på jakt etter «norske tradisjoner og væremåter». Og som alle eventyr ender også dette godt med det klassiske «snipp snapp snute, så var eventyret ute».

Jeg skal ikke begi meg inn på den prinsipielle diskusjonen om kongelige som forfattere. Prinsessen har valgt å være personlig uten å bli privat, og jeg synes det fungerer. Språket er lett og moderne. Fortellingen er ikke veldig original og vil ikke føye seg inn i rekken med klassiske norske eventyr, men den gir en folkelig og morsom innføring i hendelsene rundt de kongeliges ankomst til Norge, og dermed starten på det moderne monarkiet.

Boken kommer fortjent til å ligge under mange juletrær. Ikke minst på grunn av de flotte tegningene til en av Norges fremste illustratører, Svein Nyhus. De gjør at boken kan leses igjen og igjen som et ekte eventyr skal tåle. Ikke uventet foreligger boken også som lydbok selvsagt med prinsessen som høytleser.

Cheryl Macdonald

BOK

Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet

Forfatter: Prinsesse Märtha Louise

Tegninger:Svein Nyhus

Barnebok

Forlag: Cappelen