BOK: Rødhette

Forfatter: Unni Lindell

Kriminalroman

Forlag: Aschehoug

I høstens kriminalroman fra Unni Lindell har hun latt sin faste politihelt, Cato Isaksen, få hvile. I stedet har hun laget en historie om overgrep mot kvinner og den blodige hevnen som en kvinne tar over menn resten av livet. Hun som kaller seg Rødhette.

I Tromsdalen vokser tre søstre opp hos sin bestemor, siden moren ikke var i stand til å ta seg av dem. Bare 14 år gammel tar den ene søsteren livet av sin onkel, og siden står flere menn for tur. Leseren følger hennes tanker gjennom hennes dagbok, eller nattbok som hun kaller det, men i romanens første halvdel aner vi ikke hvem av de tre søstrene det dreier seg om.

De tre følges fra barndom på 1960-tallet fram til voksen alder, og lenge holder Rødhette seg i ro. Men så dreper hun igjen — og igjen. Og ingen fatter mistanke, bortsett fra en pensjonert lensmann fra hjemtraktene, en sta og bestemt politimann av den gamle skolen som blir oppfattet nærmest som en plage av sine meget yngre kolleger. I andre halvdel vet leseren hvem han er på jakt etter, og det hele blir stadig mer intenst.

Men det blir også mer blodig, og ganske så unødvendig blodig, alt mens sinnssykdommen tar sterkere grep om kvinnen. Dermed forsvinner noe av magien og originaliteten fra bokens første halvdel, og vi står en tanke skuffet igjen med kun en grei, passe underholdende og ordinær thriller.

Svein Harald Moe