BOK

Forfatter: Jette A. Kaarsbøl

Tittel: Den lukkede bok

Roman

Oversatt fra dansk av Erik Johannes Krogstad

Forlag: Cappelen

Handlingen i Jette Kaarsbøls debutroman foregår mot slutten av 1870-årene og med veksling til 1930-tallet da hovedpersonen Fredrikke sitter gammel og bitter reflekterende over levd liv. Miljøet er den radikale intelligensia i Danmark med brødrene Brandes, Herman Bang og kretsen rundt dem. De banet vei, de rev ned barrierer, særlig moralske. Gjennom drøye 500 sider følger vi Fredrikke og Fredrik i deres stormfulle ekteskap. Utad det perfekte par, innad et proforma ekteskap som Fredrikke inngikk med den sjarmerende kvinnelegen Fredrik, venn med Brandes-brødrene, for å slippe unna den borgerlige knugende tvangstrøye. Fredrik gir henne det han kan, men makter ikke å tilfredsstille hennes seksuelle lengsel med sin homofile legning.

Som en veldig tykk, rød tråd gjennom hele boken går forfatterens allvitende og moralske pekefinger. Stadig kommenterer hun og setter datiden i relieff til vår egen tid. Og kanskje har hun rett i en ting at vi i dag har nådd så langt i grensesprenging at ingenting finnes tilbake, særlig ikke på det seksuelle området. Det ukjente er forlengst kjent og vi befinner oss i ruinene av forventningens glede. Og det kan være farlig.

«En veritabel hær av ånds— og ansiktsløs pornofascisme marsjerer gjennom både smug og hovedgater med lemmet strunkt løftet til heil-hilsen, mens den tramper ned alt den måtte støte på av bluferdig sanselighet på sin vei».

Men selv om Jette Kaarsbøl har skrevet en på mange måter imponerende debutroman, kan jeg ikke helt fri meg for å mene at hun også har skrevet en ganske reaksjonær roman. Men kanskje trenger tiden vi lever i nå noen slike romaner.

Likevel tror jeg nok boken som helhet ville ha stått seg bedre uten så mange allvitende kommentarer og også avskallet noen perifere bipersoner som nok er ment å skulle gi tidskoloritt, men som egentlig bare virker forstyrrende.

Torbjørn Trysnes