KRISTIANSAND: — Det er litt merkelig når de trenger seg sammen og nærmest skriker, sier hovedrolleinnehaver i den nye danske barnefilmen Oskar og Josefine, Pernille Kaa Høier.

I helgen fikk flere hundre unger se filmen under barnefilmfestivalen i Kristiansand.

Både regissør Carsten Myllerup og to av de mest sentrale skuespillerne Pernille Kaa Høyer (Josefine) og Adam Gilbert Jepspersen (Peder Rold) satt i salen under visningen lørdag.

Da rulleteksten gikk over lerretet samlet ungene seg ved scenekanten for å sikre seg navnetrekket til skuespillerne.

Filmen er oppfølgeren til «Jesus og Josefine», som blant annet gikk på NRK i julen. Begge filmene handler om en reise tilbake i tid. I den nye filmen får Josefine et magisk smykke og med dette kan hun sammen med kameraten Oskar reise tilbake i tid. De havner i året 1622, der de møter Oskars forfedre. De treffer en liten pike som er i slekt med Oskar. Hun er dødssyk, men ved hjelp av moderne medisiner som Josefine har med seg, blir hun helbredet. Datidens overtro fører til en heksejakt på Josefine.

— Skremte foreldre

— Mange unger som så filmen fortalte oss at den var god, smiler skuespillerne.

God mottakelse har filmen også fått i Danmark der den hadde premiere 7. februar. Hittil har over 250.000 dansker sett filmen og det er regissør Carsten Myllerup meget fornøyd med.

Filmen er en dramatisk actionfilm med mye spenning. Selv med ni års anbefalt aldersgrense ble det også nok spenning også for noen av de voksne.

— Det var en mor som satt ved siden av meg. Hun holdt seg for øynene på slutten av filmen, da Josefine ble festet med tau før heksebrenningen, ivrer Myllerup.

Filmen kommer blir vist på norske kinoer til høsten.

Familiedagen

Oppslutningen om årets barnefilmfestival ble en ny suksess, i følge festivalleder Dankert Monrad-Krohn. I alt var 14.500 innom filmvisninger og sideaktiviteter i forbindelse med festivalen.

Lørdag var det familiedag og flere tusen unger og foreldre deltok i aktivitetene utenfor og inne på Fønix.

Sangkonkurranser, rebuser og ansiktsmaling var noen av aktivitetene.

— Det har vært kjempebra. Vi hadde forhåndssolgt over 9000 billetter. Bare på lørdag var det over 3000 inne på kinoen, sier han.

Det ble delt ut fire priser til filmer lørdag.

En jury bestående av regissør Lars Berg, film- og musikkjournalist Thomas Strzelecki og filmsjef i Oslo Kinematografer Christin Berg kåret den nederlandske filmen «Lepel» til beste film i hovedprogrammet.

Publikum kåret den nederlandske filmen Fotballfeber til sin favoritt (Ludi-prisen) i hovedprogrammet. Også norsk filminstitutt sin Toypris gikk til denne filmen.

Den danske filmen Fakiren fra Bilbao fikk CIFEJ-prisen.

birger.ringseth@fedrelandsvennen.no