Oslo: Advokat Schiøtz konkluderer med at flere sider ved rettsprosessen mot Knut Hamsun rett etter krigen framstår som tvilsomme og uheldige.I sin gjennomgang og vurdering av Høyesteretts dom mot Knut Hamsun 23. juni 1948, har Schiøtz på oppdrag fra forlaget Gyldendal finlest et stort materiale, blant annet en del nye opplysninger som kom fram i Ingar Sletten Kolloens biografi om Hamsun.

– Totalt sett fikk Hamsun en straff som virker rimelig, selv om valget av forfølgningen ideelt sett skulle vært annerledes, sier Schiøtz. Alt materialet som Høyesterett har fattet sitt beslutningsgrunnlag på, er vurdert i tillegg til andre åpne kilder i Riksarkivet.

Skulle vært frifunnet

I konklusjonen som berører de juridiske sidene ved erstatningssaken mot Hamsun, slår Schiøtz fast at det ikke er grunnlag for å hevde at Hamsun var medlem av Nasjonal Samling (NS), og at han derfor skulle vært frifunnet for erstatningskravet. For å bli idømt dette ansvaret måtte han være medlem av Nasjonal Samling.

Selve straffesaken mot Hamsun ble det ikke noe av. Den ble aldri reist siden de sakkyndige trakk den slutningen at Hamsun led av varig svekkede sjelsevner. I stedet ble det reist erstatningssak.

– Ikke greit

– Jeg har alltid stusset over de at kom til den konklusjonen de gjorde i 1948, sier historiker Hans Fredrik Dahl til NTB.

– NS-medlemsskapet var kriteriet i de fleste landssviksakene. I dette tilfellet var ikke det greit, sier han videre.

Hamsun ble i Høyesterett idømt en erstatning på 325.000 kroner, men han klarte på tross av det å beholde Nørholm gjeldfri, aksjeposten i Gyldendal og retten til framtidige bokinntekter i familiens eie.

Beløp ettergitt

I arbeidet med de juridiske aspektene i høyesterettsdommen fra 1948, har Schiøtz også framskaffet nye opplysninger rundt saken mot Marie Hamsun.

– I vårt materiale påviser vi at hele erstatningsdommen mot Marie Hamsun juridisk sett var gal, sier Schiøtz. Ved å grave i Riksarkivet fant han at erstatningsdirektoratet i 1950-51 etterga hele beløpet med henvisning til at det aldri skulle vært idømt.

Fikk jernkorset

I rettsoppgjøret ble Marie dømt til tre års tvangsarbeid for sine nazi-sympatier og aktive propagandaarbeide. Deres to sønner Tore og Arild ble begge dømt til fengselsstraffer etter krigen.

Tore Hamsun var medlem av NS og SS og fikk ni måneders fengsel. Den yngste sønnen Arild var frontkjemper på Østfronten og fikk jernkorset for sin innsats. I landssvikoppgjøret ble han dømt til halvannet års fengsel. (©NTB)