KRISTIANSAND: Katedralskolens Idun Theater har i sin 134. sesong valgt en amerikansk komedie, Utlendingen, som er skrevet av Larry Shue for om lag 20 år siden, og som sist sto på Idun-repertoaret for ti år siden.

Dette er en komedie med alvorlige undertoner. Her møter vi figuren Charlie (Øivind Stålesen Hansen), som har ekstrem sosial angst og som ikke ønsker å snakke med noen. Da han havner på et pensjonat dypt inne i sørstatene, mestrer han problemet sitt ved å utgi seg for utlending. Han later som om han ikke forstår språket, og dermed blir han betrodd en masse hemmeligheter — inkludert en del ganske skumle.

For på pensjonatet er det svindel på gang, både når det gjelder penger og kjærlighet. Den saktmodige og dødsens kjedelige «utlendingen» får etter hvert full oversikt, og kan på finurlig vis slå tilbake et angrep fra Ku Klux Klan-bøller med laknene fulle av fremmedforakt.

Instruktører har vært to tidligere Idun-skuespillere, som begge har gått videre i bransjen, Kristian Landmark og Marius Lien. Enten har de gjort en særdeles god jobb, eller så er årets skuespillere usedvanlig talentfulle. Kanskje er det litt av begge deler, i alle fall er forestillingen blitt svært underholdende - om enn i lengste laget. Her er nemlig mye tekst å holde styr på.

Øivind Stålesen Hansen er meget overbevisende som «utlendingen», og kan skifte fra de mest ekstreme kroppsuttrykk til hjelpeløs passivitet. Det er det siste som faktisk imponerer mest og som forteller om et komisk talent. Solide er også hans militære venn, «Padda» i Preben Auklands skikkelse, og Øyvind Unhammer som svikefull predikant. Både Rebecca Legreid som lettere hysterisk og gifteklar kvinne med penger i banken, og hennes «søster», Elisabeth Ådnegård, er festlige typer som utløser mye latter, mens Daniel August Fritzman tilfører sin dystre rolle akkurat så mye kulde den skal ha. Som pensjonatvertinnen er Amalie Griffiths helt ubetalelig, en av forestillingens store nytelser. Selv om hun skremmer vettet av oss noen ganger, når instruktørene lar djevelen slippe løs i henne med lyseffekter og heftig «lip-sync». Det er bare å takke og bukke. Idun Theaters unge amatører, scenearbeiderne inkludert, har gjort en formidabel innsats.

TEATER

Utlendingen

Av Larry Shue

Idun Theater i Rosegården teaterhus

Instruktører: Kristian Landmark og Marius Lien