Følg også debatten om Da Vinci-koden her.

KRISTIANSAND: — Jeg forstår at søkende mennesker med lite forkunnskap kan bli i tvil og kanskje tro på at Jesus giftet seg med Maria Magdalena og ble stamfar til en europeisk kongeslekt. Men jeg tror det ikke. Jeg storkoste meg, sier Ino André Nilsen (23) fra Farsund, nettopp kommet ut etter to timer og 40 minutter i kinosalen.

— Det var en spennende, morsom og meget underholdende film. Vel verdt pengene. De færreste vil tro på sånt eventyr, sier han.

Ino André synes likevel det er litt skummelt at 25 prosent av franskmennene i forrige uke svarte ja på en meningsmåling om de tror at Jesus giftet seg med Maria Magdalena og at de ble stamforeldre til en europeisk kongeslekt.

- Filmen er knall

— Jeg er kristen, men ikke aktiv. Jeg forstår ikke de dårlige kritikkene, ei heller den veldige frykten hos kristne. Filmen er knall, sier Ino André.

Han synes kristne er med på å hause opp filmen mye mer enn budskapet fortjener.

— Dette er underholdning, verken mer eller mindre, sier han.

Kjæresten Lise Linn Hansen (21) er enig. Hun er aktiv kristen og forstår heller ikke helt den voldsomme kritikken fra kristenfolket:

— Dette er god underholdning og en veldig spennende film. Jeg skjønner at kristne ønsker å fortelle hva som er sant, men vi må ikke gjøre dette til noe mer enn det er, sier hun.

- Bruk muligheten

Lise Linn synes kristne heller bør bruke den nye Jesus-interessen til å få fram sitt eget budskap.

Erling Nakkestad (23) er også aktiv kristen. Han synes filmen var «knallbra»:

— Det jo litt merkelig med alle reaksjonene, for i denne filmen er de slemme de som passer på og tror på hemmeligheten om Maria Magdalena, sier Nakkestad, som oppfordrer alle til å se filmen.

De tre ungdommene tror kanskje generasjonsforskjeller er grunnen til den veldige debatten om «Da Vinci koden».

— Vi unge er nok mer vant til å tolke budskap i den flommen av inntrykk som kommer. Hjemme er for eksempel pappa mye mer bekymret for dette enn jeg er, sier Linn Lise Hansen.

Åpnere film

Ungdommene er opptatt av at filmen ikke gir det samme inntrykk av dokumentasjon og fakta som Dan Browns roman, selv om de ikke har lest den.

Mens Brown sier han har funnet sannheten, er filmen mye mer åpen.

— Jeg kan ikke dypanalysere en film. Men det er merkelig at en så spennende underholdningsfilm får så dårlige kritikker også fra filmanmeldere, sier Ino André.

Kinosjef Petter Benestad vil ikke blande seg i kristendomsdebatten, men gleder seg over at film engasjerer.

— 4000 mennesker betyr fulle hus hele helgen. Vi må tilbake til Ringenes Herre for å finne liknende interesse, sier han.

Og det i en helg hvor det både var Grand Prix-finale Big Brother-finale og Idol-finale på TV.