EVJE OG HORNNES: Olav Arne Kleveland (1934 — 2012) ble beskrevet som en kjempe, men en særdeles lavmælt sådan, smålåten, lun, smilende og stille som katten. Hadde han vært mer brautende og glad i rampelyset, ville Kleveland vært en gjenganger i mediene, så sentral som han var.

For sin arbeidsplass siden 1970, Hornnes gymnas, ble Kleveland omtalt som en bærebjelke. For mållaget var han selve ryggsøylen, for Senterpartiet var han en inspirator og selvskrevet sentralstyremedlem, og for Nei til EU var Kleveland blant stifterne. For avisa Setesdølen har Kleveland vært en krumtapp som styreleder i ti år og menig medlem i like mange.

Få har hatt så mange verv i hjembygda som Kleveland, og ordfører Bjørn Ropstad lekset opp en lang remse i sin takketale. Det var Kleveland som fikk reist statue av Jørgen Løvland i Evje, som har utgitt de to første bindene av bygdehistorien, og som hadde stoff til to til. Det var trolig i arbeid med tredje bind at han 8. november var på oslotur igjen, dagen før han igjen skulle vikariere som lektor på gymnaset, to dager før han skulle på sin årlige treukers tur med venner til Grand Kanaria. I hovedstaden fikk han et illebefinnende så hans svake hjerte opphørte å slå for godt.

Den nykjøpte leiligheten i Evje sentrum, dit han planla å flytte fra slektsgården på Kleveland, fikk han aldri bodd i.

Klevelands livsprosjekt var å ta vare på kulturarven og bidra ikke bare til utdannelsen av mennesket, men i særdeleshet til dannelsen og tankekraften. Derfor ledet han en mengde kulturreiser til Oslo for både elever og medlemmer av Sogelaget.

I de mange minnetalene ble det fremhevet, ikke bare hvor usedvanlig kunnskapsrik og lærd Kleveland var, men også hvor sjeldent raus og vennlig; en person som ingen noensinne hadde hørt ytre et negativt ord om noen. Sjeldent har ordet "hedersmann" passet så godt som på Olav Arne Kleveland.

Som ungkar og barnløs viet han sitt liv til skaren av venner, og fikk dermed en særegen stilling i manges liv.

For sitt livslange arbeid for folkeopplysningen fikk Kleveland Kongens fortjenstmedalje i gull i 2005. Evje kyrkje var sprengt til randen av folk som ville hedre bygdas store, beskjedne sønn. En presteutdannet slektning av Kleveland sa under minnestunden der det var dekket til 160 personer: "Nå som Olav Arne er gått bort, hvem i all verden kan vi spørre nå?"