KRISTIANSAND: — Dette er en forfatters drøm, utbryter forfatter Jon Michelet.

Foran ham sitter publikummere med krigsseilere i familien. En far. En onkel. En bestefar. En kvinne forteller om sin far, som var på en båt som ble angrepet av tysk krigsskip. Han ble alvorlig kvestet, og døde seinere av skadene.

— Nå vet jeg om enda en skjebne. Jeg får historier overalt, som jeg vil bruke i neste bind, sier Michelet.

"En sjøens helt: Skogsmatrosen", en knapt bærbar roman på 800 sider om norske krigsseilere, ligger mot alle odds an til å bli en knallsuksess. Forlaget startet forsiktig med 5000 eksemplarer. Nå har de bestilt femte opplag. 45.000 bøker.

KRIGSSEILERE I FAMILIEN: - Farfars onkel var krigsseiler, og derfor ble jeg veldig interessert i krigshistorie, sier Ellen Bygland, som fikk et signert eksemplar av Jon Michelets roman på Berge Libris. Foto: Kristin Ellefsen

Kuttet erotikkenInge Fosseli fra Kristiansand hadde en fetter som var krigsseiler. Derfor sikret han seg et signert eksemplar av boka tirsdag.

— Han brukte mye av livet sitt på å få rettferdighet for krigsseilerne, sier han.

Sammen med "Fifty Shades of Grey", troner Michelet alene som norsk forfatter på bestselgerlista. Noen mener han er nær erotikk selv, når sjømennene i boka hans tar for seg i havnebyene.

— Jeg fulgte redaktørens råd om å kutte ned på «unødvendig puling». Men det ville vært feigt og historisk ukorrekt å utelate at norske sjømenn gikk til prostituerte. Det er en del av sjømannslivet man ikke kommer utenom. Jeg har prøvd å beskrive det som det var.

— Hva med deg selv som ung sjømann?

— Jeg ble revet med av alle andre, og hadde ikke nok styrke til å stå imot presset til å gå til havnebulene som 18-åring. Men ut fra alt jeg siden har lært og forstått, skjønner jeg at jeg ikke skulle gjort det.

Han forteller at dette var vanskelig for mange av sjømennene.

— Det var et stort dilemma, spesielt for sjømennene fra Sørlandet. Menn fra pietistiske samfunn gjorde seg erfaringer som ble fryktelig vanskelig å ta med seg videre i livet, sier han.

- Treffer folkesjelen

Etter 40 bøker, to Riverton-priser og suksesser som "Orions belte" og "Hvit som snø", har 68-åringen aldri opplevd maken til suksess. Bind to er ferdig. Han er i gang med nummer tre.

— Jeg treffer visst noe i folkesjelen. Folk er mer opptatt av krigsseilernes skjebne enn jeg var klar over, sier Michelet.

Selv stakk han til sjøs i 1962, og seilte med folk som hadde vært krigsseilere. Der fikk han høre deres historier.

Han mener det også er rom for politisk trykk i en bestselger.

— Jeg viser hvordan sjømenn organiserte seg til kamp for sine rettigheter. Hvordan de ikke bare måtte slåss mot verdenskrigen, men mot Nortraship og regjering på land. Mange kommer til meg og sier at de føler at krigsseilere ble urettferdig behandlet etter krigen, sier Michelet.

De norske sjøfolkene hadde risikotillegg som ble satt inn i Nortrashipfondet, og som de skulle få utbetalt etter krigen. Etter krigen ble pengene konfiskert av regjeringen. Selv har Michelet snakket med flere historikere for å få et svar.

— Hvorfor ble det slik? Det ble sagt i korridorene at om sjøfolkene fikk pengene, ville de bare drikke dem opp. Det kan være én av årsakene til at krigsseilerne aldri fikk pengene de hadde rett på. Men jeg vet ikke.