KRISTIANSAND : — Jeg ante ikke hva jeg sa ja til, sier en andpusten komiker og skuespiller Rune Andersen, rett etter leseprøvene til "Den stundesløse" på Kilden.

— Jeg går aldri på teater. Jeg så tv-teater med "Den stundesløse" i 1974, og da syntes jeg ikke det var noe gøy. Men da Bentein Baardson spurte om jeg ville ha en rolle der jeg går inn og ut av ulike karakterer, måtte jeg si ja. Det er det gøyeste jeg vet. "An offer you can't refuse", vet du, fortsetter han.

18. januar går teppet opp for Ludvig Holbergs 300 år gamle komedie om mannen som hadde så mye å gjøre at han egentlig ikke fikk gjort noen ting. Og Andersen skal ha en bærende rolle som Oldfux i folkekomedien som skal settes opp 21 ganger på Kilden.

Med Hellstrøm på scenen

KILDEN-DEBUT: Rune Andersen debuterer i Kilden, i rollen som Oldfux i folkekomedien "Den stundesløse". Den settes opp 21 ganger på Kilden. Her med Trond Høvig, som spiller hovedrollen Vielgeschrei. Foto: Tore-André Baardsen

Dermed får Rune Andersen sin debut i Kilden. I en av rollene hans dukker plutselig kjendis-macho-kokk Eivind Hellstrøm opp som advokat, riktignok i Andersens skikkelse.— Jeg grublet lenge, og tenkte: Eyvind Hellstrøm må være det verste man kan komme ut for. Kan man virkelig putte Hellstrøm inn i et Holberg-stykke? Ja visst kan man det, sier Andersen.

KILDEN-DEBUT: Rune Andersen debuterer i Kilden, i rollen som Oldfux i folkekomedien "Den stundesløse". Den settes opp 21 ganger på Kilden. Her med Trond Høvig, som spiller hovedrollen Vielgeschrei. Foto: Tore-André Baardsen

Denne gangen skal stykket foregå på sørlandsk. Handlingen er lagt til Kristiansand på begynnelsen av 1700-tallet, noe som passer fint siden Holberg hadde tilhold her som fransklærer vinteren 1704-05. Kildens administrerende direktør Bentein Baardson har tatt på seg regissørhatten. Han har blant annet regissert stykket på Agder Teater i 1989 og i 1984 spilte han selv Oldfux på Den Nasjonale Scene. Likevel må han begynne på nytt hver gang.— Hver gang det settes opp, må man begynne på nytt siden det er ulike mennesker i ulike roller. Vi har et eget eierskap til Ludvig Holberg her i Kristiansand, siden han bodde her i flere år. Det som er spennende, er at selv om stykket ble skrevet for 300 år siden, handler den om slik vi har det i dag. At vi er stressa, og at vi ikke får tid til noe som helst, sier Baardson.

Evig tidsklemme

«Den Stundesløse» handler om herr Vielgeschrey (Trond Høvig) som gjerne vil gifte bort sin datter Leonora til tørrpinnen regnskapsfører Erichsen. Men fordi han kaver altfor mye med alle mulige prosjekter, lykkes Oldfux (Rune Andersen) og stuepiken Pernille (Britt Elisabeth Haagensli) i å forpurre gifteplanen slik at Leonora i stedet får sin utkårede Leander.

Rune Andersen mener det fortsatt er mye å lære av Holbergs stykke. Om at alle har så dårlig tid. Om den evige aktuelle tidsklemma.

— Men det som er tungt, er at det vi lo av på de første prøvene, er ikke så morsomt når vi spiller det for førtiende gang. Men når vi har folk i salen, når de ler, da er vi i flytsonen igjen. Ved å jobbe med profesjonelle skuespillere, skjønner jeg forskjellen på skuespillerfaget, og på tullinger som meg, sier Andersen.