KRISTIANSAND: — Dette øker mulighetene for Domkirken til å være en hverdagskirke. Jeg mener vi har fått til et funksjonelt og flott lokale, samtidig som vi har bevart alle søylene som Riksantikvaren påla oss å beholde, sier sivilarkitekt Michael Befus hos Trollvegg Arkitektstudio.

Fly gjennom domkirkekjelleren i videoen øverst i saken!

Arbeidet med å få i stand kultur- og forsamlingslokaler i kjelleren under Kristiansand domkirke tar tid, og begynte for snart sju år siden. Det var sist vinter Domkirken menighetsråds "kjellerkomité" ble enige med Riksantikvaren, og enigheten innebar altså at alle søylene i den gamle gravkjelleren må bli stående.

(Les mer under bildet)

SMAKFULLT: Søylene i domkirkekjelleren skal belyses nedenfra gjennom glass-spalter, veggene kles med eik og gulvet dekkes med teglsteinsfliser. Foto: Trollvegg Arkitektstudio

Fikk slå hullNå trengtes minst 120.000 kroner til forprosjektet for å finne ut hvordan lokalene skal bli.

— Vi fikk 150.000 kroner av Sparebanken Sør, i tillegg til 15.000 kroner av både Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune, sier Thor Arne Tønnessen. Han er med i kjellerkomiteen sammen med Britt Vinje og Arne Bulie.

— Gjennombruddet kom da vi fikk lov å slå hull i domkirkeveggen her. Det trenger vi for å ha den lovpålagte nødutgangen, sier Tønnessen og peker på tegningen.

Det planlagte trappeamfiet ned til døra er ett av hjertebarna til prosjektgruppa.

FORNØYDE: Thor Arne Tønnessen (t.v.) i kjellerutvalget og arkitekt Michael Anders Befus fra Trollvegg AS med tegningene. Foto: Torgeir Eikeland

Kirkelig regi— Vi kaller det bare "stedet", for det blir et sted man kan regne med i bybildet, sier Tønnessen.

— Det blir mye bedre enn det mørke hjørnet det er i dag, og det vil kunne brukes til forskjellige arrangementer, sier Befus.

Også i lokalene innendørs er det meningen at kulturarrangementer i kirkelig regi skal være hovedfokus. I forsamlingsrommet blir det plass til 40 stoler, og i den øvrige kjelleren kan for eksempel kunstutstillinger henge mellom søylene hvor det tidligere var en av Norges største gravkjellere. Restene av den forsvant med bybrannen i 1880, og siden den tid har det vært ganske kummerlige forhold i kjelleren under domkirken.

Byens eldste

— I de nedre hjørnene tenker vi å bevare en "museumsdel" av kjelleren slik den var tidligere. Vi tenker også å skille gammelt og nytt med en glass-spalte langs gulvet hvor det kommer opp lys, sier Befus. Veggene er tenkt kledd med spiler i sørlandsk eik mellom søylene, og gulvet skal dekkes av teglstein.

Domkirkekjelleren er kanskje byens eldste lokaler, for de eldste murene kan stamme fra den første domkirken som ble bygget i 1690-årene. På den tiden var det populært for overklassen å begrave sine døde under kirkegulvet, og kjelleren ble raskt fylt opp med kister. I 1734 brant domkirken for første gang, og med brannen forsvant alle kister og gravlagte. Det samme gjentok seg ved brannen i 1880, selv om det da var 70- 80 år siden den siste kisten ble båret ned i kjelleren. Den nye kirken som ble bygget etter denne brannen var vesentlig større, slik at domkirkekjelleren ikke på langt nær har samme flatemål som selve domkirken har i dag.

Etter planen skal de nye kjellerlokalene stå ferdig tidligst om to år.

GRUNNPLANET: Her ser man hvordan domkirkekjelleren er mye mindre enn grunnplanet på den nåværende domkirken. Foto: Trollvegg Arkitektstudio