KRISTIANSAND: Thom Hell, et av norsk pops sterkeste kort de siste årene. Bjøro Håland, en countrylegende med millioner av solgte plater. Og en rekke pur unge talenter som allerede har rukket å ta pusten fra sitt publikum. Alle med lokal tilhørighet på Sørlandet. Tradisjonen tro var det et stort mangfold i Domkirken under Dark Seasons åpningskonsert.

Se video øverst i artikkelen.

Lys høststemning

Det var ikke helt så mørkt, kaldt og trist i Kristiansand i går som man kanskje skulle ønske seg under en festival som spiller på høstsesongens melankoli. Men en litt lystigere stemning fungerer også greit under Dark Season. Domkirka er dessuten Kristiansands beste konsertscene. Fordi det er intimt og overdådig samtidig. Og fordi publikum vier sin fulle oppmerksomhet til det som skjer på scenen.

For eksempel til Flekkefjord-bandet Myrull, som har fått et knippe svært solide anmeldelser for sitt debutalbum «Liv». Trioen blander alvorlige tekster med en lettbeint visepop på fengslende vis, og Myrull var blant de som frembrakte den kraftigste applausen under konserten i går.

Allsang med Thom

I dag gjenforenes Bjøro Håland med Country Snakes på Caledonien. Samarbeidet har vært satt på vent siden begynnelsen av 1980-tallet, og i år er det endelig klart for et comeback med mye nostalgi. Håland varmet opp til dagens konsert med noen smakebiter fra sin egen solokarriere i Domkirka.

Thom Hell gjorde sin første opptreden under Dark Season i går. Han klarte å fiske fram en litt puslete allsang blant de cirka 600 fremmøtte, før han fikk med seg Kjetil Grande på to av sine mest kjente låter, «All Good Things» og «Over You».

Team Thom-kollega Caroline Eid Nodeland var tilbake der hun imponerte publikum ved tilsvarende anledning i fjor, og 15-åringen sang klassiske poplåter som «Time After Time» og «Billie Jean».

Enny, Helene og Synnøve Stulien Lauen fra Byremo sjarmerte med sine egenproduserte sanger, mens Anne Cathrine Albert leste poesi fra diktsamlingen «Reisen». Til slutt rundet Vennesla-bandet Guttane og Charlie Blackwater av kirkekonserten.

Mer nærhet

Festivalsjef Liv Håland sier at tilbakemeldingene på åpningskonsertene i Domkirka er inspirerende for dem som driver med Dark Season.

– Hovedsakelig er intensjonen med Kirkekonserten å fremme lokale artister, men også å gi noe til et publikum som ikke går på konserter på utesteder. I kirken blir det en annen type konsert. Det blir mer nærhet, mer stillhet og en annen type opplevelse, forklarte hun til Fædrelandsvennen før konserten i går.

Livefavoritter

I morgen kommer Vassendgutane og Jonas Fjeld til Kristiansand. Lørdag står livefavoritter som Hellbillies, CC Cowboys og Ole Paus for tur. Og Håland mener forutsetningene er til stede for en vellykket festival.

– Nå har jeg en veldig god følelse, det er god stemning rundt festivalen. Vi håper artistene trives og ikke minst at publikum er fornøyd med programmet, sier hun, og innrømmer at hun fortsatt er litt bekymret for ting hun ikke har kontroll over. Som at en artist skal kansellere i siste liten.

– Mye kan skje når det gjelder sånne ting. Vi har vært heldige så langt, og håper alt går som planlagt i år også, sier festivalsjefen.